Pełnometrażowy film dokumentalny "Noma. My Perfect Storm" Pierra Deschampsa opowiada o René Redzepim, szefie kuchni legendarnej restauracji Noma w Kopenhadze.
Do Nomy od lat pielgrzymują krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odległych zakątków świata. Przyjeżdżają, by poznać kunszt René - jednego z najbardziej znanych i cenionych współczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejście do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowało kuchnię skandynawską. Noma, wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciężała w prestiżowym rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca szykuje się do otwarcia nowego miejsca i podróżuje po świecie, rezydując w restauracjach w Japonii i Australii. Akcja filmu kończy się pod koniec 2015 r.
Pod koniec lutego 2017 r., po 14 latach działania, restauracja Noma zamknęła się w dotychczasowej formule. Nie oznacza to jednak, że zakończyła swoją działalność. Już 12 kwietnia szef kuchni Rene Redzepi oraz większość jego dotychczasowej ekipy rusza z kolejnym pop-upem - tym razem w Tulum w Meksyku. Natomiast w grudniu 2017 r. na obrzeżach Kopenhagi uruchomiona zostanie nowa Noma, w formie miejskiej farmy. Dokładna formuła nowego projektu wciąż pozostaje tajemnicą.
Premierę w Białymstoku uświetni specjalny poczęstunek dla widzów, nawiązujący do tematyki filmu, przygotowany przez Joannę Jakubiuk. Po projekcji odbędzie się spotkanie z udziałem specjalnych gości, którzy porozmawiają o fenomenie kuchni René Redzepiego.
Dodatkowo w Restaurant & Bar Cristal, zaraz po projekcji i spotkaniu w kinie, będzie można wziąć udział w kolacji inspirowanej kuchnią nordycką.
Początek pokazu o godz. 16.00.
Zobacz też: "Noma. My perfect storm" - premiera filmu z dyskusją i kolacją
anna.d@bialystokonline.pl