Pięć kolorów zdrowia na co dzień

2011.03.29 00:00
Naukowcy podzielili warzywa i owoce na pięć grup kolorystycznych: zieloną, żółto-pomarańczową, czerwoną, fioletową i białą. Każda z nich ma inne właściwości odżywcze. Codziennie powinniśmy jeść pięć porcji warzyw, owoców lub soku - czerpiąc z każdej z grup kolorystycznych.
Pięć kolorów zdrowia na co dzień
Fot: sxc.hu

W kolorach warzyw i owoców tkwi ich zdrowotna siła. Im intensywniejsza barwa, tym więcej korzystnych substancji. Szczególnie dzieci, w trosce o ich zdrowy rozwój, powinny otrzymać codziennie po porcji z każdego koloru, ze względu na ich zróżnicowane właściwości.

Organizm nie potrafi magazynować wielu składników, np. witamin, które odgrywają ogromną rolę w jego funkcjonowaniu. Dlatego codziennie powinniśmy spożywać owocowo-warzywne porcje, ze wszystkich grup kolorystycznych - radzi dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywienia i Żywności, ekspert kampanii "5 porcji warzyw, owoców lub soku".

Do grupy czerwonej należą: pomidory, jabłka, czereśnie, truskawki, papryka czerwona, buraki, owoc granatu, soki jabłkowe, pomidorowe. Są źródłem antocyjanów, cennego likopenu (jednego z przeciwutleniaczy) oraz wielu witamin. Korzystnie wpływają na pracę serca, mogą pomagać w zapobieganiu niektórym nowotworom. Jeśli nie mamy w domu warzyw lub owoców z tej grupy, skorzystajmy z soków: pomidorowego czy jabłkowego.

W grupie żółto-pomarańczowej są: pomarańcze, banany, marchew, brzoskwinie, cytryny, soki pomarańczowe i marchwiowo-owocowe. Zawierają popularny karetonoid, czyli ß-karoten. Odgrywają dużą rolę w wyglądzie włosów, paznokci czy skóry, korzystnie wpływają na wzrok, pomagają chronić nas przed chorobami układu krążenia czy niektórymi nowotworami. Polecane soki z tej grupy kolorystycznej to: pomarańczowe i marchwiowe, przecierowe, owocowo-warzywne.

W grupie zielonej znajdują się: szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi. Wzmacniają naczynia krwionośne. Są źródłem witaminy C, a także A, E, K i minerałów. Zawierają kwas foliowy, który pomaga przeciwdziałać anemii i jest korzystny w zapobieganiu wadom cewy nerwowej.

W grupie fioletowej znajdują się: bakłażan, aronia, czarne porzeczki, ciemne winogrona. Zawdzięczają swoją barwę antocyjaninie, która ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na kondycję całego organizmu.

Do grupy białej należą: cebula, por, czosnek, cykoria, kapusta pekińska. Są cennym źródłem flawonoidów i allicyny. Działają antybakteryjnie i antywirusowo.

Dodatkowe informacje i porady na temat zdrowego odżywiania znajdują się na stronie ogólnopolskiego programu edukacyjnego "5 porcji warzyw, owoców lub soku": http://www.5porcjiwszkole.pl

MAG

988 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39