Dobroczynne działanie yerby
Ostrokrzew paragwajski należy do ziół, które mogą mieć dobry wpływ na nasze zdrowie. Główną, pozytywną właściwością mate jest to, że dodaje energii i pobudza. Napar yerba mate zawiera kofeinę. Jednak w tym przypadku jej negatywne działanie neutralizowane jest przez pozostałe składniki yerby. Poza tym średnio w 100 gramach kawy znajduje się około 3 gramów tego związku. Yerba mate w takiej samej ilości ma maksymalnie 0,96 grama kofeiny.
Nie bez znaczenia jest także to, że liście yerba mate zawierają teobrominę (składnik pobudzający znajdujący się m.in. w czekoladzie), teofilinę (środek ożywiający występujący w zielonej herbacie), jak również witaminy, aminokwasy, minerały i antyoksydanty. Yerba to również źródło sodu, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, glinu i manganu.
- Pierwsze wrażenie podczas picia naparu jest delikatnie mówiąc mało przyjemne. Jednak urok mate tkwi w tym, że z każdym kolejnym łykiem yerba smakuje coraz lepiej. Stopniowo odkrywamy jej pobudzające działanie. Nie sposób też odmówić swoistego uroku rytuałowi picia tego nadal egzotycznego naparu, który w pewnych kręgach wciąż nosi znamiona snobizmu - ocenia Rafał Szczuka, który pije yerbę od półtora roku.
Yerba szczególnie polecana jest tym, którzy narzekają na nieprzyjemny zapach wydostający się z ust. Składnik zawarty w naparze zapobiega rozwojowi bakterii powodującej tę niemiłą dolegliwość.
Również ci, którzy chcieliby schudnąć tej wiosny, mogą w naturalny sposób wspomóc swój metabolizm. Mate stymuluje centralny system nerwowy i korzystnie wpływa na przemianę materii. Jeżeli pijemy napar z tego zioła i uprawiamy sport, mamy szansę na to, że spalimy więcej kalorii. Przy tym poprawimy wydajność układu krążenia i opóźnimy zbieranie się kwasu mlekowego.
Obawy związane z yerbą
Picie yerby wiąże się z podwyższonym ryzykiem raka jamy ustnej, głowy, szyi, przełyku, pęcherza, krtani, nerek, płuc oraz chłoniaka nieziarniczego. Należy jednak pamiętać, że to podwyższona temperatura, w której yerba mate jest przygotowana, zwiększa ryzyko raka krtani, nie zaś sama yerba. Bardzo ważne jest, by nie zalewać suszu wrzątkiem.
- Każdy gorący napój, kawa czy herbata, może przyczynić się do powstawania nowotworu krtani lub przełyku. Negatywne działanie yerby zostało opisane w badaniach przeprowadzonych w Ameryce Południowej, a tam ludzie m.in. nałogowo palą papierosy i to one są główną przyczyną zmian rakotwórczych. Osobiście piję dziennie dwa litry yerby. Warto zauważyć, że mate jest dodatkowym składnikiem coraz większej ilości herbat. Czy możliwe jest, żeby szkodziła i jednocześnie była tak bardzo popularna? - rozważa Dariusz Wasilewski, właściciel białostockiego sklepu Yerba Mate i akcesoria.
Jedno jest pewne. W yerba mate każdy może znaleźć coś dla siebie. Począwszy od aspektów zdrowotnych, przez walory smakowe, a skończywszy na samym rytuale przygotowania suszu paragwajskiego.
dorota.marianska@bialystokonline.pl