Pączki, faworki, chruściki - tradycyjne potrawy tłustego czwartku

2012.02.16 00:00
Pączki w lukrze, cukrze pudrze, polewie czekoladowej, z budyniem lub marmoladą, małe, duże, na parze, z serem, a nawet ziemniakami! Dziś tłusty czwartek - święto słodkiej bułki, które zapowiada koniec karnawału i Wielki Post w religii chrześcijańskiej.
Pączki, faworki, chruściki  - tradycyjne potrawy tłustego czwartku
Fot: paczekdlaciebie.pl

Czas między tłustym czwartkiem a Środą Popielcową wyznacza ostatnie dni karnawałowej zabawy, a "święto pączka" to tradycyjne przyzwolenie na objadanie się. Zwłaszcza, że według przesądów, od ilości zjedzonych słodkich wypieków zależy dalsze powodzenie. "Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła" - mówi staropolskie przysłowie. Oprócz pączków, równie popularnym potrawą tłustego czwartku są faworki, zwane chruścikami.

Wartość energetyczna słodkiego przysmaku to 200 - 300 kcal. Osoby dbające o linię powinny pamiętać, że przyjemność ze zjedzenia jednego pączka równa się 30 minutom skakania na skakance, 1,5 godzinnej jeździe na rowerze lub dwóm godzinom prasowania czy zmywania.

MAG

1179 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39