- Drugie śniadanie jest nieodzownym składnikiem prawidłowej diety dziecka i powinno dostarczać wielu niezbędnych składników. W żadnym zestawie śniadaniowym nie powinno zabraknąć warzyw lub świeżych owoców, które dostarczą energii, witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego - mówi dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Witaminy dodatkowo pomagają przekształcać kalorie zawarte w pożywieniu w gotową do użycia energię. Ta energia potrzebna jest m.in do prawidłowej pracy mózgu - procesów uczenia się, zapamiętywania i koncentracji uwagi, dlatego też tak ważne jest, aby uczniowie spożywali warzywa, owoce i soki w 5 porcjach dziennie. Jeżeli nie mamy akurat odpowiednich warzyw czy owoców, można sięgnąć po sok owocowy lub warzywny - dodała Jarosz.
Posiłki dla dzieci w ciągu całego dnia powinny być przygotowywane zgodnie z zasadą "5 porcji warzyw, owoców lub soku". Z tego względu ważne jest, by dziecko do szkoły otrzymywali jabłko, kartonik soku, a kanapka była z dodatkiem warzyw. Urozmaicony posiłek jest kluczem do sukcesów ucznia.
Ogólnopolski program edukacyjny "5 porcji warzyw, owoców lub soku: ma spowodować zmianę nawyków żywieniowych na zdrowsze, poprzez zwiększenie świadomości na temat zdrowej diety oraz zachęcenie dzieci do spożywania warzyw, owoców i picia soków pięć razy dziennie. Jednak bez wsparcia rodziców i pomocy ze strony szkoły zdrowe nawyki żywienia się nie ugruntują.
Dodatkowe informacje i porady na temat zdrowego odżywiania znajdują się na stronie: http://www.5porcjiwszkole.pl