Zamówienie na 4200 obiadów
Na stronie Biuletynu Informacji Publicznej (BIP) ukazało się ogłoszenie o zamówieniu na sporządzanie, wydawanie oraz dowóz posiłków profilaktycznych dla pracowników Urzędu Miejskiego w Białymstoku. Jak czytamy, przewidywane zapotrzebowanie dzienne na posiłki wynosić będzie - od poniedziałku do piątku po ok. 40 sztuk. Łącznie w okresie zamówienia (od 2 listopada do 31 marca 2022 r.) będzie to 4200 obiadów.
"Posiłki dowożone do siedzib zamawiającego muszą być gorące, dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniem w stanie nienaruszonym, w jednorazowych, indywidualnych dla każdego pracownika pojemnikach. Pojemniki powinny być przystosowane do kontaktu z żywnością oraz spełniać wymogi sanitarne" - czytamy w zamówieniu.
Zamawiający będzie informował e-mailem o faktycznej liczbie posiłków do godz. 12.00 w dniu poprzedzającym sporządzanie posiłków. Brak powiadomienia oznacza zamówienie na 40 posiłków.
Jak czytamy, najwięcej posiłków zostanie dostarczonych pracownikom Urzędu Miejskiego przy ul. Składowej 11, a także do Biura Strefy Płatnego Parkowania przy ul. Lipowej 18.
Ziemniaki, mięso, pierogi - magistrat stawia na polską kuchnię
Dostarczane posiłki powinny być różnorodne oraz mieć formę pojedynczego dania gorącego. Dlatego 3 razy w tygodniu pracownicy dostaną obiad w formie II dania tj. ziemniaki, kopytka, kluski śląskie, kasza lub ryż z wkładką mięsną np. kotlet schabowy, mielony, karkówka wieprzowa, filet drobiowy, rumsztyk, gulasz, pulpety itp. z surówką. Z kolei 2 razy w tygodniu obiad ma być w formie dania jednogarnkowego z pieczywem lub dania mącznego np. pierogi, naleśniki, krokiety.
Obiady powinny zawierać około 50-55% węglowodanów, 30-35% tłuszczów, 15% białek oraz posiadać wartość kaloryczną ok. 1000 kcal.
Na stronie BIP-u pojawiła się również informacja o tym, czego nie mogą zawierać dane posiłki. Jak czytamy: "nie zezwala się na stosowanie w procesie żywienia następujących produktów: konserw, tłuszczów utwardzonych, produktów z glutaminianem sodu, z syropem glukozowo-fruktozowym, parówek, produktów seropodobnych, mięsa oddzielanego mechanicznie (MOM)".
Kara za przypalone lub zimne jedzenie
W ogłoszeniu o zamówieniu pojawiła się również informacja o odpowiedzialności z tytułu niewykonania bądź nienależytego wykonania umowy w formie kar umownych.
Dlatego, wykonawca będzie musiał zapłacić miastu karę w wysokości 650 zł brutto za każdy dzień w przypadku niezrealizowania przedmiotu umowy, a 300 zł brutto za każdy dzień w przypadku niedostarczenia posiłków do siedzib. Co ciekawe, miasto żąda 50 zł brutto za każdy dzień w przypadku złej jakości posiłków, czyli gdy przyjadą zimne, przypalone lub nieświeże. Natomiast, gdy dostawca jedzenia spóźni się powyżej 20 minut, wówczas będzie musiał zapłacić 30 zł brutto za każdy dzień w przypadku zwłoki w dowozie.
Warto podkreślić, że posiłki profilaktyczne przysługują tylko tym pracownikom, którzy zatrudnieni są w warunkach uciążliwych - na stanowiskach, których wykonywanie wiąże się z dużym wydatkiem energetycznym.
Posiłki będzie dostarczać firma, która złoży najtańszą ofertę. Wykonawcy mogą je składać pocztą elektroniczną na adres: obu@um.bialystok.pl do 12 października do godz. 10.00.
malwina.witkowska@bialystokonline.pl