Mimo wciąż rosnącej popularności wegetarianizmu, większość ludzi je na co dzień mięso. Czy to przyzwyczajenie, czy rodzaj uzależnienia? Reżyserka i równocześnie bohaterka filmu "Głód mięsa", Marjin Frank, staje przed trudnym wyborem pomiędzy miłością do mięsa, a racjonalnymi argumentami przeciwko produktom mięsnego przemysłu.
Stara się pokazać różne perspektywy i rusza na kilkadziesiąt spotkań z osobami z najróżniejszych środowisk. Rozmawia z rzeźnikami (m.in. odwiedza rzeźnię), przedsiębiorcami gastronomicznymi, ale i weganami, wegetarianami czy psychologami. Stawia nie zawsze wygodne pytania i pokazuje nieoczywiste odpowiedzi - a tym samym skłania nas do refleksji. Przede wszystkim zwraca uwagę na to, że warto mieć świadomość tego, co jemy i jakie podejmujemy decyzje. A jak rozwiązuje swój prywatny dylemat? O tym przekonacie się, oglądając film.
Przed seansem na widzów będzie czekał wegański poczęstunek. Gospodynią wieczoru i moderatorką dyskusji będzie Joanna Jakubiuk - aktywistka kulinarna, kuchmistrzyni, Podlasianka.
Tradycją białostockich pokazów Films for Food są też specjalne niespodzianki i prezenty losowane wśród widzów. Po projekcji odbędzie się również dyskusja, w której udział wezmą: Magda Radzi - dietetyczka Magdalena Radziszewska z Instytutu Zdrowego Odżywiania, Maciej Tomaszewski - szef kuchni i właściciel Sztuka Mięsa Rzeźnik oraz przedstawiciel Wegestok - Viva Akcja dla zwierząt – Białystok.
Po seansie i dyskusji kolację inspirowaną filmem przygotuje Maciej Tomaszewski, szef kuchni i właściciel Sztuka Mięsa Restauracja razem z Emilią Buchowiec z Lokalna Bistro oraz Łukaszem Rakowskim z Restaurant & Bar Cristal.
Pokaz filmu rozpocznie się w czwartek o godz. 18.00.
Szczegóły: Films for Food: Głód mięsa
anna.d@bialystokonline.pl