Polska jest czwartym producentem masła w Unii Europejskiej. Możemy być dumni, ponieważ najwięcej tego wyrobu w naszym kraju powstaje na Podlasiu.
Fot: pixabay.com
Więcej masła od nas produkuje się w Niemczech, Francji oraz Irlandii. Około 25% masła produkowanego w naszym kraju pochodzi z podlaskiej Mlekovity. Tutejsze wyroby są eksportowane aż do 40 krajów na całym świecie.
W 2015 roku konsumenci kupili więcej masła niż rok wcześniej. Przez pierwsze 9 miesięcy w całej Unii Europejskiej wyprodukowano o 3,9% więcej masła niż w tym samym czasie w 2014 r. - kiedy było to aż 1,04 mln ton.
Grupę Mlekovita tworzy 15 zakładów produkcyjnych i 29 centrów dystrybucyjnych. Firma wytwarza ponad 650 markowych produktów, m.in. sery twarde dojrzewające, pleśniowe, wędzone, topione, mleko, śmietankę i oczywiście masło. Jako pierwsza w Polsce wprowadziła masło klarowane.
Justyna Fiedoruk
justyna.f@bialystokonline.pl
justyna.f@bialystokonline.pl
Przeczytaj także