Najlepsze tradycyjne produkty. Finał konkursu "Smaki Regionów"

2015.06.18 00:00
Ponad stu wystawców wzięło udział w finale konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". Zaprezentowali 135 produktów. Impreza odbyła się w czwartek (18.06) w Spodkach WOAK-u.
Najlepsze tradycyjne produkty. Finał konkursu "Smaki Regionów"
Fot: Anna Dycha
Wśród regionalnych produktów nie brakowało wędlin

Jak podkreślają pomysłodawcy konkursu, kulinarne dziedzictwo jest jednym z walorów naszego regionu, który możemy wykorzystać jako atut rozwojowy.

W konkursie wzięło udział ponad 100 wystawców, którzy zaprezentowali 135 produktów.

Wśród wystawców była Edyta Parys z miejscowości Barszcze.
- Przygotowałam makaron w trzech smakach i kolorach - pierwszy z pokrzywą, drugi - naturalny, a trzeci - zabarwiony burakiem czerwonym - opowiadała. - Przywiozłam także nalewkę z pokrzywy. Pokrzywa to panaceum - poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów, oczyszcza organizm.

W Spodkach nie brakowało też sękaczy, wędlin, chlebów na zakwasie, serów, ryb i nalewek. Produkty oceniała komisja. Za najlepsze uznała: produkty i przetwory mięsne - szynka ze słoninką (Grażyna Putkowska), kumpiak proniewicki (Joanna Dunikowska), salceson wiejski (Włodzimierz Szybcio - Nagroda dyrektora PODR), okoń w zalewie octowej (Monika Giczewska), karp w wekach (Beata Prejs-Siergiejewicz), masło śmietankowe (Irena i Piotr); produkty i przetwory roślinne – ocet winny z leśnych jabłuszek (Anna Jankowska), chlebek wiejski na zakwasie (Marianna Rogało), mielnicki korowaj weselny (Helena Datczuk), ciasto Marcinek (Jolanta Kuzyka - Nagroda ARR).

W kategorii "napoje regionalne" wygrały: herbata Wierzbówka (Natalia Cybula), sok z czerwonych borówek (Kazimierz Jankowski - Nagrodę ARR) oraz nalewka "Żenicha" (Marta i Jolanta Makar). W kategorii "inne produkty regionalne" nagrodę otrzymał Waldemar Pieczulis za kartacze Cepelinai oraz Barbara Giemza za krokiety puszczańskie (nagroda ARR).

Do nagrody "Perła 2015" nominowano (będą reprezentować Podlaskie podczas finału krajowego w Poznaniu): pasztet z dzika Małgorzaty Ostapowicz, szczupak faszerowany pieczony w tataraku Tomasza Siergiejewicza, ser nabdużański dojrzewający Grażyny Putkowskiej, ser owocowy Danuty Zimnickiej i listkowiak Moniki Potockiej.

W kategorii "Od pola do stołu" nagrodzono: kiszkę ziemniaczaną państwa Pieczulis z "Ruty", palcówkę Andrzeja i Krzysztofa Józefczuk ze "Swojskiej chaty" oraz prosiaka pieczonego Tadeusza Protasiewicza.

Organizatorami konkursu byli: marszałek województwa, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl

1770 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39