Uroczysko to impreza, która promuje regionalnych twórców, zdrowy tryb życia oraz tradycję kulinarną i kulturę regionu.
Supraśl ziemniakiem stoi
Głównym punktem programu są Mistrzostwa w Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej oraz Konkurs Nalewek Puszczańskich. I choć Uroczysko trwało w Supraślu od piątku, to w niedzielę do miasteczka ściągnęły prawdziwe tłumy.
- W konkursie indywidualnym zgłoszono po pięć babek i kiszek ziemniaczanych. Natomiast producenci dostarczyli po cztery babki i kiszki. Dużo więcej, bo aż ponad 40 nalewek rywalizowało w konkursie na najlepszy trunek. Mieliśmy nawet zgłoszenie z Piotrkowa Trybunalskiego - informują organizatorzy imprezy.
Tłumy na rynku
Podobnie jak w zeszłym roku, główne atrakcje Uroczyska odbywały się na Rynku Kościuszki i ul. 3 Maja. Na scenie wystąpiły zespoły ludowe, folkowe i młodzieżowe. Tutaj też swoje stoiska rozstawili wytwórcy najsmaczniejszych ziemniaczanych wyrobów. Do niektórych z nich ustawiały się długie kolejki. Wzdłuż ul. 3 Maja stanęły stragany z regionalnymi produktami kulinarnymi i rękodziełem ludowym. Można było spróbować m.in. potraw tatarskich, przysmaków Suwalszczyzny i ziołowych syropów. Pogoda dopisywała - do Supraśla ciągnęły całe rodziny.
Dodatkową atrakcją była możliwość odwiedzenia pałacu Buchholtzów (mieszczącego Liceum Plastyczne) z zachowanymi secesyjnymi wnętrzami. To bez wątpienia architektoniczna "perełka" Podlasia. Swoje drzwi otworzyła także siedziba Parku Krajobrazowego Puszczy Knyszyńskiej. Podczas Uroczyska można było też wyruszyć na spacer ziołowy śladami ojca Gabriela (słynny zakonnik i zielarz, który mieszkał w Supraślu) oraz poznać nocne smaki miasteczka.
Portal BiałystokOnline patronował XX Spotkaniom z Naturą i Sztuką Uroczysko.
anna.d@bialystokonline.pl