Na otwarcie Opery będzie przygotowany 100-kilogramowy tort

2012.09.20 00:00
Będzie miał 2 m długości i 1,5 m szerokości, a jego waga to około 100 kg. Władze województwa zamierzają świętować otwarcie nowego gmachu Opery i Filharmonii Podlaskiej gigantycznym tortem.
Na otwarcie Opery będzie przygotowany 100-kilogramowy tort
Fot: materiały prasowe
To mniejsza wersja tortu, który będzie przygotowany na otwarcie OiFP

- Cieszymy się, że przy tej wspaniałej okazji nasi cukiernicy mają możliwość zaprezentowania swojego kunsztu. A skoro moment jest niezwykły, przygotowujemy również tort, jakiego wcześniej nie było - mówi Kinga Poskrobko-Nieradka, menedżer cukierni artystycznej Słodka Dama, która przygotuje tort na inaugurację Opery 28 września.

Tort będzie idealnym odzwierciedleniem gmachu opery. Przy jego tworzeniu cukiernicy wzorują się na planach budowy i zdjęciach gotowego już obiektu. Nie zapominają przy tym o najdrobniejszych szczegółach architektonicznych.

Ciekawostką jest fakt, że każdy element konstrukcji pozostanie jadalny. Fasada, w rzeczywistości wykonana ze szkła, zostanie zrobiona z karmelu, a ustawiona na dachu rzeźba autorstwa Teresy Murak przedstawiająca Głowę Kompozytora z czekolady. Natomiast cały tort pokryje masa cukrowa, która będzie słodkim odpowiednikiem cegiełek czy chodników.

Jednak zdecydowanie największe wrażenie zrobią gabaryty. Tort zapowiada się bowiem naprawdę imponująco - będzie miał 2 m długości i 1,5 m szerokości. Do jego zrobienia użytych zostanie aż 500 jajek, 50 kg mąki i tyleż samo owoców. Szacuje się, że przygotowanie "deseru" zajmie 5 dni wytężonej pracy.

- Tort ustawimy na specjalnym podeście w głównym foyer opery. Zostanie przygotowany w kilku częściach, które połączymy ze sobą już na miejscu. To konieczność wynikająca z nietypowej wielkości, inaczej nie zmieścilibyśmy się z nim w drzwiach - informuje Poskrobko-Nieradka.

Cukiernia Słodka Dama przygotowywała już m.in. tort w formie wielkiego dzbana z kwiatami czy też ważącego 50 kg smoka zamówionego specjalnie na wesele. Nieco mniejszy, próbny tort w kształcie opery wykonała na Sylwestra 2011/2012.

Ewelina Sadowska-Dubicka
ewelina.s@bialystokonline.pl

1639 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39