Obszar produkcji miodu położony jest w dorzeczu Niemna na pograniczu Polski i Litwy, na terytorium mezoregionu Pojezierza Wschodniosuwalskiego.
Do miodu wytworzonego po stronie polskiej odnosi się określenie "miód z Sejneńszczyzny", a "Lazdiju krašto medus" - do miodu wytworzonego po stronie litewskiej. Pod tą nazwą może być sprzedawany wyłącznie miód pszczeli nektarowy - wielokwiatowy. Jest to produkt wyjątkowy i ściśle związany z obszarem, z którego pochodzi. Miód wytwarzany jest w oparciu o kilkadziesiąt charakterystycznych dla tego obszaru gatunków roślin miododajnych, m.in. różne gatunki wierzb, klonów, mniszka pospolitego, koniczyny białej i łąkowej, ze znacznym udziałem roślin motylkowych.
Odznacza go charakterystyczny silny aromat oraz goryczkowaty posmak. Cechą specyficzną miodu jest również zabarwienie - od ciemnożółtego do ciemnozłotego oraz lekkie zmętnienie.