– Za tematykę kolejnego spotkania obraliśmy sobie Święto Kobiet, ponieważ stanowi ono doskonały kontekst dla dyskusji o tym, czy różnice płci robią wielką różnicę w kuchni - tłumaczą Iwona i Rafał Bortniczukowie, autorzy bloga Mr.&Mrs. Sandman. – Parafrazując klasyka, wychodzimy z założenia, że gotować każdy może, a w procesie gotowania liczą się nie tyle techniki czy umiejętności, a raczej możliwość spędzenia czasu w kreatywny sposób, eksperymentowania czy poznawania nowych smaków.
Na drugich warsztatach z cyklu "Sztuka kulinarna" – odbędą się pod hasłem "Anatomia kury i anatomia miłości" – ośmiu warsztatowiczów zgłębi kulinarną tematykę.
– Nauczymy się, jak wykorzystać niemal całą kurę, zluzować ją oraz jakie dania na bazie mięsa drobiowego można przyrządzić. Na warsztat weźmiemy romantyczną kuchnię włoską. Jeśli kuchnia miłości, to afrodyzjaki, a jeśli afrodyzjaki, to mule - opowiada szef kuchni Restauracji Sztuka Mięsa, Maciej Tomaszewski.
Podczas warsztatów restauracja zmieni się nie tyle w arenę kulinarnej walki pomiędzy płciami, co ich zgodnej współpracy. Płeć w kuchni bowiem nie ma znaczenia. Dlatego też do udziału w warsztatach organizatorzy zapraszają zarówno panie, panów, jak i pary, które chciałyby stanąć ze sobą w szranki i porównać swoje kulinarne umiejętności. Całość zwieńczy uroczysta kolacja uczestników - z winem oraz przygotowanymi przez kursantów potrawami.
Spotkanie odbędzie się we wtorek (5 marca) w restauracji Sztuka Mięsa przy ul. Krakowskiej 11. Zapisy oraz informacje: mrmrssandmans@gmail.com, tel. 693-986-578.
anna.d@bialystokonline.pl