Warzenie piwa w domu jest coraz bardziej popularnym hobby. Piwowarstwem domowym zajmują się ludzie w różnym wieku, różnych profesji, zarówno mężczyźni jak i kobiety. Dzięki szerokiej dostępności wielu rodzajów słodów, chmieli i drożdży, każdy może stworzyć niepowtarzalne piwo według własnej oryginalnej receptury. Mnogość kolorów, smaków i aromatów, które można osiągnąć w piwie warząc w domu odbiega od popularnego określenia "złocisty trunek".
Właśnie do takich zapaleńców skierowany jest Podlaski Konkurs Piw Domowych. Jego celem jest popularyzacja piwowarstwa domowego, jak i szeroko rozumianej kultury piwa.
Ocena piw podczas zawodów przebiega przy udziale panelu ekspertów, głównie certyfikowanych sędziów piwnych oraz zawodowych piwowarów. Od początku trwania konkursu szefem jury jest Czesław Dziełak, uznany piwowar domowy, sędzia, a także piwowar Browaru Stary Rynek. W tym roku jury wyłoni spośród ponad 120 nadesłanych zgłoszeń zwycięzców w trzech kategoriach konkursowych: American Wheat, Rauchbier i Brett Imperial Stout. Zdobywca pierwszego miejsca w kategorii American Wheat uwarzy piwo według swojej zwycięskiej receptury w Browarze BroVca, natomiast zwycięzca w kategorii Rauchbier uwarzy piwo w Browarze Waszczukowe.
Są dwie konkursowe lokalizacje - hotel Royal oraz Multibrowar (eliminacje, finał oraz ogłoszenie wyników).
Szczegóły: IV Podlaski Konkurs Piw Domowych
anna.d@bialystokonline.pl