Kolejny Restaurant Week. Kulinarny festiwal ze specjalnym menu

2017.04.19 17:04
18 wyselekcjonowanych, autorskich restauracji weźmie udział w kolejnej białostockiej odsłonie Restaurant Week. Festiwal odbędzie się w dniach 21-30 kwietnia.
Kolejny Restaurant Week. Kulinarny festiwal ze specjalnym menu
Fot: Fanpage Restaurant Week
Z okazji Restaurant Week lokale przygotują specjalne menu

Zapowiada się prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia. Organizatorzy imprezy nazywają Restaurant Week festiwalem najlepszych restauracji. Zjeść będzie można dania specjalnie przygotowane na tę okazję. Festiwal to także szansa na odkrycie zupełnie nowych smaków.

Specjalnie skomponowane menu

Do kwietniowej odsłony festiwalu zostało zaproszonych 18 starannie wyselekcjonowanych, najlepszych, autorskich restauracji z naszego miasta i okolic. Są to: Bistro Dobra Zmiana, Browar Stary Rynek, restauracja Hotelu Leśny, Inna Bajka Resto Bar, Koku Sushi, Lipcowy Ogród, Lipowy Most, Mandarino Pizza&Pasta&Vino, Panteon Tawerna Grecka, Prowincja, Kawelin, Tokaj, Sherlock Holmes, Sosnowe Zacisze, Tanoshii Japanese Restaurant&Sushi Bar, Trattoria Gallo Nero, Wariatka i Zamek w Tykocinie.

Każdy z lokali będzie oferował gościom specjalnie skomponowane trzydaniowe menu (przystawka, danie główne i deser) w festiwalowej cenie 39 zł.

Żeby wziąć udział w Restaurant Week, trzeba dokonać rezerwacji za pośrednictwem strony internetowej restaurantweek.pl. Należy wybrać "Białystok", następnie kliknąć w wybraną restaurację i postępować zgodnie z poleceniami. Po opłaceniu rezerwacji otrzymamy kupon rezerwacyjny na konkretny dzień i konkretną godzinę. Należy się z nim udać do wybranego lokalu.

Co czeka na gości?

Restauracje przygotowały specjalne menu. Na przystawkę będzie można zjeść m.in. podlaską wołowinę limousine marynowaną w ziołach ogrodowych i soli z Kłodawy, krem marchwiowy z marakują, cynamonowym Jackiem Danielsem i piklowanymi kurkami, zapiekany kozi ser, podany z podlaskim sękaczem, emulsją morelową i trawą pietruszkową.

Wśród dań głównych są: kurczak kukurydziany ze wsi mazowieckiej z pieczonymi młodymi warzywami w miodzie z Sejneńszczyzny i Łoździejszczyzny, długo pieczony boczek z sosem foie gras na puree z zielonego groszku z jabłkiem i miętą, chipsami z jarmużu i gruszką w czerwonym winie czy mini gołąbki podane z kaszą gryczaną, kapustą z curry i dressingiem z rukoli.

Jeżeli chodzi zaś o desery, do wyboru są m.in. blok czekoladowy marshmallow na styl szkocki, trufla w pudrze malinowym czy mus z chałwy z wędzoną śliwką i palonym mlekiem.

To jedynie kilka smakowitych propozycji!

Emocje na talerzach!

Restaurant Week to największy polski festiwal restauracyjny. Odbędzie się w ponad 20 największych polskich miastach, także w Białymstoku.

Tegoroczne menu zaprojektowano z myślą o uczuciach - szczęście i zaskoczenie, harmonia i pożądanie, radość i wzruszenie, miłość i ekscytacja, euforia i duma, wolność i niepewność. To wszystko znaleźć można będzie w emocjonujących daniach przygotowanych na kwietniowy festiwal.

Portal BiałystokOnline patronuje imprezie.

Szczegóły: Restaurant Week

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl

1274 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39