W Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu we wtorek (30.05) odbyła się prezentacja produktów, które znalazły się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Dziękuję przede wszystkim podlaskim producentom za to, że dbacie i kultywujecie naszą podlaską kuchnię, która jest bardzo bogata i zróżnicowana. Tych produktów jest już 86 na całej liście, co świadczy o tym, że dbacie o nasze dziedzictwo kulinarne - zwrócił się do zebranych osób wicemarszałek województwa podlaskiego, Sebastian Łukaszewicz. - Słyniemy z naszej podlaskiej gościnności i z naszej bardzo smacznej kuchni.
Co ważne, produkty tradycyjne są wytwarzane według receptur znanych od co najmniej 25 lat. Są one przygotowywane z lokalnych, dostępnych składników.
- Chcę pogratulować wszystkim, którzy zostali odznaczeni tym szczególnym wyróżnieniem - mówiła dyrektorka Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu, Dorota Łapiak.
Na listę produktów tradycyjnych została wpisana palcówka biebrzańska (kiełbasa), kuciukai (rodzaj pieczywa obrzędowego), piwo jałowcowe, tołkanica (gotowane ziemniaki z okrasą) i podlaskie hałuszki (kluski ziemniaczane).
- Dzięki tej liście, wiem, że te produkty nie zginą, będą przekazywane z pokolenia na pokolenie, to jest nasza tradycja - podkreślała jedna z producentek, Barbara Andrejuk.
anna.kulikowska@bialystokonline.pl