W wyniku działań podjętych przez Państwową Inspekcję Sanitarną w związku z ostrzeżeniem publicznym wydanym 3 stycznia, ustalono, że producent przekazał do badań właścicielskich do akredytowanego laboratorium próbki żywności wyprodukowanej z tego samego surowca. Zgodnie ze sprawozdaniami z badań laboratoryjnych przedstawionymi przez producenta w zbadanych próbkach nie stwierdzono obecności salmonella spp.
W trakcie prowadzonego postępowania pojawiły się podejrzenia co do autentyczności sprawozdań z badań. W oryginalnych sprawozdaniach z badań potwierdzono wykrycie obecności Salmonella spp., serogrupa CO, w dwóch próbkach z partii wskazanych poniżej.
Spożycie tych partii produktów wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego:
- K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100 g, nr partii: 12.10/1K, data minimalnej trwałości: 12.04.2025
- Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg; nr partii: 12.09/2, data minimalnej trwałości:12.03.2025
Kaufland wycofuje produkty
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą dalsze działania wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. W przypadku uzyskania informacji o zanieczyszczeniu innych produktów będą publikowane kolejne ostrzeżenia publiczne.
Wyłączny dystrybutor chałwy marki K-Classic tj. sieć Kaufland już w związku ze wspomnianym ostrzeżeniem publicznym, wycofał ze sprzedaży wszelkie produkty pochodzące od producenta - Elis Ali Eski, produkty objęte niniejszym ostrzeżeniem nie są już dostępne w sklepach Kaufland.
Kaufland zapewnia, że wszystkie produkty marki K-Classic pochodzące od dostawcy Elis Ali Eski, objęte ostrzeżeniami publicznymi, bez względu na nr partii, można zwrócić w każdym markecie Kaufland, także bez okazywania paragonu, otrzymując zwrot pieniędzy za zakup.
Zalecenia dla konsumentów
Konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktów, nie powinni ich spożywać.
W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Zakażenie salmonellą - objawy
Salmonelozy są to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe.
Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.
24@bialystokonline.pl