Już 47 wyrobów z Podlasia znajduje się na liście produktów tradycyjnych w Polsce. Są wśród nich dobrze znane regionalne przysmaki jak kartacze, sękacz sejneński czyli bankuchen, kindziuk z Puńska, kołduny i chołodziec litewski, ale też śliwowica zwana mirabelką czy mrowisko. Na listę wpisywane są wyroby stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, które wytwarzane są tradycyjnymi metodami wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. W całym kraju zarejestrowanych jest już ponad 1200 produktów tradycyjnych.
Podlaskie plasuje się na 12. miejscu pod względem liczby tego typu specjałów. Prym wiodą południowa i południowo-wschodnia Polska. Listę tradycyjnych produktów prowadzi Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z marszałkami województw. Są wśród nich wyroby mleczne, mięsne, piekarnicze i cukiernicze, warzywa i owoce, a także miody czy gotowe potrawy.
Raz w roku takie artykuły są prezentowane w Warszawie podczas Targów Regionalia, gdzie można w jednym miejscu spróbować najlepszych specjałów z różnych regionów Polski i innych państw. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 4-6 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska.
malgorzata.c@bialystokonline.pl