Największe jarmarki kaziukowe organizowane są na Litwie w dniu św. Kazimierza lub w okolicy tego święta. Najbardziej znany to oczywiście jarmark w Wilnie, którego historia sięga XVII w. Tradycja staje się coraz popularniejsza i w Polsce.
W Białymstoku jarmark kaziukowy zaplanowano na dwa dni. Na placu przy Teatrze Dramatycznym można nabyć przysłowiowe mydło i powidło. Na kilkudziesięciu straganach sprzedawane są wysokiej jakości, lokalne produkty spożywcze i rękodzieło. Są stoiska z: chlebami, ciastami, serami, wędlinami, kiełbasami, w tym świeżo wędzonymi. Jak zawsze jest duży wybór miodów. Można też zaopatrzyć się w lokalne alkohole: piwa, nalewki, wina a także kwas chlebowy.
Sprzedawcy oferują wyroby z wikliny, dekoracje, obrazy, biżuterię oraz zabawki. Są też stragany z ozdobami wielkanocnymi, palmami i stroikami.
Klimatu jarmarkowi dodaje muzyka grana na żywo.
Kto nie wybrał się na Jarmark w sobotę, ma jeszcze szansę zrobić przedświąteczne zakupy w niedzielę.
ewelina.s@bialystokonline.pl