Pracownicy Muzeum Podlaskiego w Białymstoku na wtorek (3.07) przygotowali spotkanie "Kuchnia staropolska po radziwiłłowsku. Najstarsza podlaska książka kucharska?". Będzie na nim gościł Jarosław Dumanowski - profesor Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Dumanowski zajmuje się historią sztuki kulinarnej i wyżywienia, jest jednym z inicjatorów edycji staropolskich książek kucharskich wydawanych w Muzeum w Wilanowie w ramach projektu Monumenta Poloniae Culinaria.
Ostatnio wydana w tej serii "Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów" zostanie zaprezentowana na spotkaniu. Będzie można również zakupić wcześniejsze wydawnictwa "Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego" i "Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze".
Szczegóły dotyczące wydarzenia:
Spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim
ewelina.s@bialystokonline.pl