Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że spożycie określonych partii jaj jest potencjalnie groźne dla zdrowia. GIS poinformował we wtorek (8 października) o stwierdzeniu obecności bakterii Salmonella enteritidis w próbkach z kurnika K-16. Producentem jest przedsiębiorstwo Gallus (Manieczki, ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica).
Chodzi o produkt Jaja z chowu na wolnym wybiegu, oznakowane kodem na skorupce: 1PL 30261302 W-WYBIEG, a dokładniej o kilka partii:
nr partii: 11.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 08.10.2019,
nr partii: 15.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 12.10.2019,
nr partii: 16.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 13.10.2019,
nr partii: 20.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 17.10.2019,
nr partii: 21.09.2019 / najlepiej spożyć przed: 18.10.2019.
"Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia" - czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję (z dnia 27 września) nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16.
Jak informuje GIS, jednocześnie decyzja zawiera zakaz wprowadzania do obrotu jaj pochodzących z należącego do podmiotu kurnika K-16, zniesionych od 23 sierpnia 2019 roku.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj.
24@bialystokonline.pl