Specjalną ucztę przygotowała na dwa jesienne wieczory: 10 i 16 listopada. Będzie można wtedy skosztować dań z gęsiny i drobiu - po wykupieniu vouchera za 50 zł. Wieczór uświetnią występy zespołów na żywo - Tygiel Folk Banda i Czerwona Mucha.
Gęsina w wydaniu autorskim będzie serwowana w kilkudziesięciu restauracjach w Polsce. Akcja promuje powrót gęsiny na polskie stoły. Okazją jest dzień św. Marcina obchodzony 11 listopada. Co łączy św. Marcina i gęsi? Według legendy, święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie zamieszkiwanej przez gęsi. Na widok gościa gęsi zaczęły gęgać, zdradzając jego kryjówkę.
W 2013 r. akcja "Gęsina na św. Marcina" trwać będzie ponad dwa tygodnie - od 8 listopada do 1 grudnia. Wszystkie restauracje biorące w niej udział zostaną oznaczone specjalnym logiem. W każdym z lokali szef kuchni przygotuje przynajmniej trzy autorskie przepisy z gęsiną w roli głównej. Pomysłodawcą akcji jest Slow Food Polska.
Szczegóły: Gęsina na św. Marcina
anna.d@bialystokonline.pl