Pomysł dotyczy stworzenia zbioru zasad, które mogłyby być wyznacznikiem jakości żywienia dla wszystkich placówek sprawujących opiekę nad małymi dziećmi. W przeprowadzonej konsultacji "Dekalogu żywienia małego dziecka" udział wzięli przedstawiciele zespołów żłobków i instytucji koordynujących pracę placówek opieki nad małymi dziećmi, m.in. z Warszawy, Krakowa, Łodzi czy Białegostoku. To właśnie dzięki nim powstały zasady sporządzania pokarmów, jakich powinni przestrzegać rodzice i opiekunowie w polskich żłobkach.
Do najważniejszych zasad żywienia małych dzieci zaliczono m.in. zredukowanie doprawiania potraw solą i przyzwyczajanie dzieci do picia przede wszystkim wody. Ważne jest także, aby wykorzystywać w posiłkach wyłącznie wysokogatunkowe produkty spożywcze oraz przestrzegać stałych pór posiłków. Starajmy się unikać rutynowego podkarmiania dzieci pomiędzy posiłkami. Warto, żeby posiłki malucha były jak najbardziej urozmaicone i pełnowartościowe.
lukasz.w@bialystokonline.pl