"Czwartkowe Obiady u Diabetyków" są imprezą cykliczną, mającą na celu nie tylko spędzenie czasu przy degustacji przygotowywanych na miejscu potraw, ale także propagującą zdrowy styl życia. Podczas ostatniego - 19 maja - uczestnicy zapoznali się z dobroczynnym wpływem na zdrowie chleba na naturalnym zakwasie. Dr hab. Danuta Pawłowska odkryła tajniki produkcji zdrowego chleba oraz radziła, czym się kierować kupując ten podstawowy składnik naszego codziennego menu. Technologię produkcji chleba na naturalnym zakwasie przedstawiła kierownik wydziału technologii i przygotowania produkcji PSS "Społem" w Białymstoku Marianna Andruszkiewicz.
Dbając o zdrowie oraz prawidłową normoglikemię wszystkich gości wojewoda podlaski Maciej Żywno i dr Anna Bańkowska-Łuksza przygotowali wiosenny twarożek do chleba na naturalnym zakwasie, zupę kwiecistą z zielonym groszkiem, majową pokusę z papryką oraz tradycyjne śliwki w gorzkiej czekoladzie. Chleb na naturalnym zakwasie, uzupełniający menu, zapewnił jego producent - PSS "Społem" w Białymstoku.
Jak będzie dziś? O tym będzie można się przekonać już o godz. 17 w kawiarni "Elida".