Pierwszy produkt zajął pierwsze miejsce w kategorii "pieczywo żytnie razowe". Uhonorowano go statuetką "Krajowy Produkt Przyszłością Polski". Natomiast graham zdobył drugie miejsce w kategorii "pieczywo pszenne graham".
Oba rodzaje chleba białostockie "Społem" produkuje od lat 70. ubiegłego wieku na podstawie własnych receptur, które nie zmieniły się do dziś. W skład tych produktów wchodzi mąka z przemiału z całego ziarna. Nie zawierają one żadnych polepszaczy. Posiadają wysokie walory odżywcze i zdrowotne. Wysoka zawartość błonnika działa korzystnie na perystaltykę jelit, wpływa na usuwanie z organizmu produktów przemiany materii i reguluje metaboliczne procesy. Chleb żytni razowy oraz graham są również bogate w makro- i mikroelementy oraz witaminy.
Organizatorem odbywającego się w Warszawie konkursu były: Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz czasopismo branżowe "Przegląd Piekarski i Cukierniczy".
Źródło: Wrota Podlasia