Kucharze przygotowali risotto pod czujnym okiem Giancarlo Russo - mistrza włoskich specjałów. Jego dokładna receptura to tajemnica, zdradzić można jedynie składniki: 300 litrów wody mineralnej, 100 kilogramów włoszczyzny, 200 kilogramów borowików, przyprawy, masło i oliwa z oliwek. By skosztować potrawy, należało zająć miejsce w sporej kolejce. I nie chodziło wyłącznie o jedzenie. Każde 2 złote za porcję risotta to "cegiełka" na wsparcie działalności hospicjum Dom Opatrzności Bożej w Białymstoku.
W konkursie na najlepszą potrawę z borowikiem rywalizowali kucharze z restauracji z całego kraju m.in. Gorzowa Wielkopolskiego, Białowieży, Augustowa i Zakopanego. Ubiegłoroczny tytuł obronili Norbert Stachowiak i Wojciech Borkowski z Restauracji Hotel Browar z Poznania potrawą "filet z kaczki z kluseczkami z borowika i aromatycznymi sosami".
Impreza była też okazją do skosztowania i zakupu regionalnych wędlin, pieczywa, serów oraz zabawy. Festyn prowadził Jarek Janiszewski, który przygotował zabawny show. Gwiazdą wieczoru był zespół Papa Dance.