Właściwie każdy ma swój przepis na pierogi. Nieraz przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, najlepsze są domowe, przygotowywane z pietyzmem i starannością. Każdy ma także swoje ulubione: ruskie, z kapustą i grzybami, na słodko.
Dzięki Festiwalowi Pierogów Świata, który odbędzie się od piątku (23.07) do niedzieli (25.07) w Atrium Biała będzie można rozsmakować się w pierogach niemal z każdego zakątka Ziemi. W zależności od kraju są one inaczej przygotowywane. Nadziewane owocami, warzywami, mięsem, serem czy ziemniakami, zawijane w ciasto z różnego rodzaju mąk, również bezglutenowych, doprawiane na słodko i ostro, gotowane, smażone lub pieczone - możliwości jest właściwie nieskończona liczba.
Podczas Festiwalu nie zabraknie tradycyjnych, domowych polskich pierogów z sezonowymi farszami, indyjskich samos, chińskich baobao, tybetańskich momo, włoskich calzone, gruzińskich chinkali, tureckich sigara, japońskich – gyoza, wietnamskich – hacao, gotowanych na parze i przygotowanych z mąki ryżowej, koreańskich mandu nadziewanych pikantną kapustą pekińską kimchi czy hiszpańskiej empanady z owocami morza lub chorizo.
Festiwal ma formę targu, który tętni kolorami i zapachami. SZCZEGÓŁY
Możecie u nas wygrać vouchery na festiwalowe dania: KONKURS
anna.kulikowska@bialystokonline.pl