Białystok ma szansę znaleźć się w prestiżowym przewodniku kulinarnym

2015.09.18 00:00
Ponad 100 najlepszych kucharzy z północnej i północno-wschodniej Polski przyjedzie do Gdańska na zaproszenie przewodnika kulinarnego "Gault&Millau". Wśród zaproszonych będzie Łukasz Rakowski, szef kuchni hotelu Cristal.
Białystok ma szansę znaleźć się w prestiżowym przewodniku kulinarnym
Fot: materiały prasowe
Gęsina z restauracji hotelu Cristal

Specjalne zaproszenia otrzymują szefowie kuchni, które w danym sezonie znalazły się pod lupą inspektorów Gault&Millau (to drugie po przewodniku Michelina wydawnictwo oceniające restauracje). W 2014 roku ocenie poddano 600 lokali w Polsce. W przewodniku zmieściło się 246, ale żaden z Białegostoku.

Zaproszenie do Gdańska białostockiego kucharza może być zapowiedzią tego, że restauracja hotelu Cristal znajdzie się w przewodniku.

- Kilka miesięcy temu dostaliśmy informację od Gault&Millau, że będziemy oceniani przez ich inspektorów - mówi Łukasz Rakowski, szef kuchni w Cristalu. - Ich wizyty są utrzymane w całkowitej tajemnicy. Do tej pory też nie wiemy, kto to był, ani kiedy nas odwiedził. Nie wiemy nawet, czy był to hotelowy gość, który zjadł u nas kilka posiłków, czy tylko odwiedził nas raz i zjadł obiad.

Szef kuchni pochodzi z Podlasia i jest miłośnikiem regionalnych specjałów. Pierwsze szlify zdobywał w hotelu Bristol pod okiem Karola Okrasy, a potem doskonalił się w restauracji Wojciecha Modesta Amaro.

- W tym roku podawaliśmy kurki w śmietanie z polskim serem długodojrzewającym. Niby proste danie, a cieszyło się ogromną popularnością. Równie dużo pochwał słyszę o naszych daniach z dziczyzny i z ryb słodkowodnych, z którymi powinniśmy się promować i z którymi Podlasie powinno się kojarzyć - mówi.

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl

1691 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39