Federacja Polskich Banków Żywności zleciła jednej z sondażowni przygotowanie danych dotyczących marnowania przez Polaków żywności. Okazało się – na podstawie badania przeprowadzonego przez Kantar MillwardBrown - że do takiego zachowania przyznaje się 35% Polaków. Najczęściej wyrzucamy produkty takie jak: pieczywo (51% ankietowanych), wędliny (49%), warzywa (33%), owoce (32%), a także jogurty (16%).
Poza tym - jak wskazali respondenci - odrzucamy żywność głównie z powodu przegapienia terminu przydatności do spożycia. Inną przyczyną są zbyt duże zakupy, które zdarzają się 15% zapytanych przez sondażownię osób.
Co ciekawe, Federacja Polskich Banków Żywności alarmuje też, że marnowanie żywności dotyczy nie tylko osób dorosłych, ale także dzieci. W największych ilościach młodzież pozostawia niezjedzone ziemniaki, a także pieczywo, owoce czy warzywa. Uczniowie ogółem nie dojadają ok. 25 g produktów dziennie, co w przeliczeniu na rok daje ponad 8 kg zmarnowanej żywności.
dorota.marianska@bialystokonline.pl