Podlaskie smaki z certyfikatem – ponad 60 producentów dołącza do PCPL

2025.04.24 08:00
W środę, 23 kwietnia odbyło się wyjątkowe wydarzenie w sali kameralnej Opery i Filharmonii Podlaskiej, które zgromadziło przedstawicieli lokalnej gospodarki – producentów żywności oraz właścicieli gospodarstw agroturystycznych z całego województwa. Podczas uroczystości wręczono zaświadczenia 57 nowym członkom Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego (PCPL), wspierającym lokalne tradycje i jakość produktów.
Podlaskie smaki z certyfikatem – ponad 60 producentów dołącza do PCPL
Fot: Kamil Timoszuk / UMWP

Ważne decyzje samorządu wojewódzkiego

Podczas wydarzenia marszałek województwa Łukasz Prokorym zaznaczył, jak ważną decyzją było stworzenie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego jako oddzielnego departamentu, co umożliwia lepsze promowanie regionu.

– Jedną z pierwszych decyzji obecnego Zarządu Województwa Podlaskiego było spowodowanie, że Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego jest oddzielnym departamentem, tak, aby ta pełna samodzielność pozwalała te państwa możliwości w ramach promocji województwa wykorzystywać – mówił marszałek.

Zaangażowanie producentów i ich pasja do tworzenia wysokiej jakości produktów zostały docenione przez władze wojewódzkie, które obiecały kontynuować wsparcie.

– Chcemy, by państwo byli strażnikami tej tradycji kulinarnej, tradycji produktu lokalnego. Jako zarząd województwa będziemy państwa wspierać w tym rozwoju i promować tam, gdzie jest to możliwe – powiedział Bogdan Dyjuk, członek zarządu województwa.

Wsparcie i promocja dla lokalnych producentów

Magdalena Tymińska, dyrektor Centrum, podkreśliła, że przynależność do bazy PCPL to nie tylko prestiż, ale również realne wsparcie dla producentów. – Chcemy, żeby nasi producenci wyróżniali się na rynku czymś więcej. Będziemy finansowali im badania, żeby pokazać odbiorcom, że nasze produkty są najlepsze – mówiła Tymińska.

W gronie wyróżnionych znalazła się również restauracja Folwark Księżnej Anny z Anusina, której właściciel, Marcin Baliński, podkreślił, że przynależność do PCPL to dla niego forma wsparcia i promocji regionu. – Staraliśmy się pokazywać kuchnię podlaską w wersji premium – podajemy babkę ziemniaczaną z policzkami wołowymi w sosie z czerwonego wina, steki z podlaskich jałówek – mówił Baliński.

Spotkanie było także okazją do rozmów o przyszłych planach Centrum oraz do wymiany doświadczeń między producentami i przedstawicielami samorządu. PCPL ma na celu dalsze wspieranie tradycyjnych metod przetwórstwa oraz budowanie marki Podlasia jako regionu pełnego jakościowych produktów.

W wydarzeniu uczestniczyli także radni wojewódzcy Jerzy Leszczyński i Stanisław Derehajło, a także wicewojewoda Michał Gąsowski, który wspiera rozwój lokalnych produktów.

MW
24@bialystokonline.pl
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2025 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39