Ilość wyświetleń: | 73182 |
Zespół Szkół Gastronomicznych to szkoła, w której łączymy wieloletnią tradycję, związaną z praktycznym kształceniem młodzieży i promującą kuchnię polską, regionalną oraz europejską z nowoczesną ofertą edukacyjną. Proponowane przez nas kierunki kształcenia wychodzą naprzeciw wymaganiom współczesnego rynku pracy. Zajęcia prowadzi wykwalifikowana, doświadczona kadra nauczycieli, bardzo dobrze przygotowująca do egzaminów zewnętrznych. Od wielu lat szkoła znajduje się w czołówce rankingu szkół zawodowych w regionie i kraju.
ZSG posiada nowoczesną i doskonale wyposażoną bazę dydaktyczną w regionie, pracownie komputerowe oraz centrum multimedialne. W skład szkoły wchodzą również biblioteka, czytelnia, sala gimnastyczna, siłownia, boisko wielofunkcyjne, stołówka i bufet. Swoje pasje i umiejętności praktyczne młodzież rozwija i nabywa w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 3, które jest częścią Zespołu Szkół Gastronomicznych. Młodzież spoza Białegostoku znajduje zakwaterowanie w bursie szkolnej oraz internatach na terenie miasta.
Szkoła od wielu lat współpracuje z firmami branży gastronomiczno - hotelarskiej. Nasi absolwenci są poszukiwanymi pracownikami w renomowanych restauracjach, hotelach na terenie regionu, kraju i za granicą. Uczniowie już w trakcie nauki znajdują zatrudnienie. Pozwala im to na szybkie wejście na rynek pracy, praktyczne rozwijanie swoich umiejętności oraz niezależność.
Szkoła organizuje kursy podnoszące kwalifikacje i umiejętności zawodowe.
W szkole funkcjonują również sekcje sportowe, w tym:
PLANOWANE KLASY w roku szkolnym 2023/2024
TECHNIKUM GASTRONOMICZNE:
TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
Technik usług kelnerskich to zawód, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Spowodowane jest to rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi oraz organizowaniem przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI (Specjalność: trendy w cukiernictwie)
Na kierunku technik technologii żywności o specjalności trendy w cukiernictwie będziesz mógł w pełni się realizować, rozwijać pasję i swoje umiejętności zgłębiając arkana cukiernictwa. Poznając tajniki nowoczesnego cukiernictwa i aktualnych trendów wypracujecie unikatowy styl, przejawiający się zarówno w wykończeniu, jak i smaku wyrobów cukierniczych, dopasowanym oczywiście zawsze do gustu zamawiającego. Ważne są zdolności manualne, zmysł estetyczny, pomysłowość, komunikatywność. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, to rzemieślnik i artysta w jednym. Jest pasjonatem zaangażowanym w odkrywanie nowych smaków. Na kierunku technik technologii żywności zapoznasz się również z tajnikami produkcji artykułów spożywczych, dowiesz się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania, od przyjęcia surowców do zakładu aż do uzyskania gotowych wyrobów.
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA:
KUCHARZ
Kucharz jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją.
CUKIERNIK
Cukiernik to osoba obdarzona kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Trudno o lepsze uwieńczenie ważnych uroczystości niż misternie zdobiony tort czy kolorowe muffiny. Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju smakołyków – ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądem.
BRANŻOWA SZKOŁA II STOPNIA:
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód. Uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi zorganizować kompleksowo obsługę imprez gastronomicznych. Zajmuje się także przygotowywaniem pełnych posiłków, zarówno codziennych jak i okolicznościowych.
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
Technik technologii żywności zajmuje się wytwarzaniem różnorodnych produktów spożywczych. Nadzoruje przebieg produkcji na stanowiskach pracy, od przyjęcia surowców do zakładu, aż do uzyskania gotowych wyrobów.
Strona Główna | |
Katalog Firm i Instytucji9272 obiekty | |
Lokale | |
Imprezy, wydarzenia170 imprez | |
Promocje, oferty460 promocji | |
Ogłoszenia | |
Ogłoszenia drobne4057 ogłoszeń | |
Komunikacja miejska | |
PKP | |
Repertuar Kin, Teatrów i Opery | |
Konkursy |