Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w swoim najnowszym komunikacie (14 stycznia), że w wyniku kontroli urzędowej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu nadchloranów w popularnej herbatce ziołowej. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego kwestionowane produkty mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Produkt: Morwa biała Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40 g (20 torebek x 2 g)
Producent: Herbapol - Lublin S.A., Diamentowa 25, 20-471 Lublin
Numer partii: L 0234/B18
Data minimalnej trwałości: 07.2026
Numer partii: L0264/B23
Data minimalnej trwałości: 08.2026
Producent: Herbapol - Lublin S.A., Diamentowa 25, 20-471 Lublin
Co to jest nadchloran?
Nadchlorany to związki chemiczne zawierające anion nadchloranowy (ClO₄⁻), które mogą występować zarówno w środowisku naturalnym, jak i w wyniku działalności człowieka. Są wykorzystywane m.in. w przemyśle chemicznym, np. do produkcji materiałów pirotechnicznych, paliw rakietowych czy nawozów. W przypadku żywności nadchlorany mogą przedostać się do produktów spożywczych z zanieczyszczonej gleby, wody lub materiałów opakowaniowych.
Ich spożycie w nadmiernych ilościach może wpływać na funkcjonowanie tarczycy, zakłócając procesy związane z wchłanianiem jodu. W szczególności zagrożone są osoby wrażliwe, takie jak kobiety w ciąży, niemowlęta i dzieci, u których tarczyca odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju organizmu. Dlatego tak istotne jest kontrolowanie poziomów nadchloranów w żywności i napojach.
24@bialystokonline.pl