Warsztaty kulinarne – Podlaskie smaki

dodane dnia: 2015-04-23 przez: cmg01
Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2015-05-07
Zaprasza na wspólne gotowanie podlaskich przysmaków.

Spotkanie poprowadzi Joanna Kozłowska - dziennikarka, specjalista public relations, blogerka, a przede wszystkim pasjonatka gotowania. Od ponad dwóch lat prowadzi bloga Na Cztery Widelce i klub kolacyjny o tej samej nazwie, w ramach którego organizuje najróżniejsze eventy kulinarne. Między innymi cieszące się ogromną popularnością jednodniowe restauracje. Jest laureatką wielu konkursów dedykowanych kucharzom amatorom. Pisze felietony, prowadzi autorskie warsztaty, a większość wolnego czasu spędza w kuchni na eksperymentowaniu z nowymi połączeniami smaków. Ceni lokalne, świeże produkty a w gotowaniu wyznaje zasadę "Z winem wszystko smakuje lepiej".

Będzie to spotkanie pełne pysznego jedzenia, wspólnego gotowania i dobrej zabawy. Poznamy rewelacyjne produkty z Podlasia, między innymi „Swojskie” sery korycińskie, ogórki kiszone z Kruszewa, które przewyższają swoimi walorami smakowymi inne ogórki produkowane w kraju. Poznamy również klasyczny przepis na niezastąpioną babkę ziemniaczaną oraz ciekawy sposób podania Sękacza-ciasto bardzo popularne na Suwalszczyźnie, jest to ciasto jajeczne charakteryzujące się ładnymi, nierównymi warstwami i ciekawej stożkowej formie.

Harmonogram spotkania:

1. Przedstawimy się Wam i opowiemy o naszych regionalnych produktach oraz przywitamy Was degustacją wspaniałych podlaskich serów zagrodowych - kozich, owczych i krowich. Dodatkowo na stole pojawi się długodojrzewająca szynka z Podlasia, czyli Kumpiak, miód malinowy i wrzosowy oraz konfitura jarzębinowa. (czas trwania to około 20 minut)

2. Podział na 2-3 osobowe zespoły oraz omówienie menu (około 5 minut).

Podczas warsztatu przygotujemy takie potrawy jak:

- WĘDZONY PSTRĄG/MARCHEW/SER KORYCIŃSKI - lekka i świeża sałatka z piklowanych warzyw korzeniowych i delikatnie wędzonego pstrąga, wspaniale eksponująca aromat sera korycińskiego

- ŁOSOŚ/OGÓRKI KISZONE/SŁONECZNIK - zaskakujące połączenie pieczonej ryby i wyrazistego sosu z kiszonych ogórków z Kruszewa

- POLICZKI/ZIEMNIAK/BOROWIKI - długo duszone policzki wołowe na babce ziemniaczanej z sosem z borowików

- SĘKACZ/BIAŁA CZEKOLADA/MALINY - kremowy deser z najpopularniejszego ciasta Suwalszczyzny i świeżych owoców

3. Rozpoczęcie wspólnego gotowania. Podczas wspólnego przygotowywania smacznych i zdrowych dań z regionalnych produktów podlaskich będziemy mogli się lepiej poznać i porozmawiać o tak zwanych „produktach tradycyjnych” (czas trwania 2- 3 godzin).

4. Po gotowaniu wszyscy usiądziemy do ładnie zastawionego stołu i skosztujemy naszych dań. (około 1 godziny)

5. Przerwa kawowa, podczas której skosztujemy regionalnego ciasta Marcinka, który składa się z 21 cienkich warstw ciasta przełożonych kremem twarogowym.

6. Na koniec warsztatu rozdamy Wam drobne upominki z przyprawami z lokalnej uprawy, olej tłoczony pod Białymstokiem oraz słoiczkiem miodu malinowego.

Zgłoszenia uczestnictwa należy przesłać na e-mail: katarzyna.sadowska@podlaskieit.pl lub pocztą na adres: Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna, ul. Malmeda 6, 15-440 Białystok do dnia 4 maja 2015 do godz. 12:00.
O możliwości udziału decyduje kolejność zgłoszeń. Osoby zakwalifikowane zostaną poinformowane telefonicznie. Organizator zastrzega sobie możliwość zmniejszenia liczby uczestników z jednej instytucji do 1 os w przypadku organicznej dostępności miejsc.
Miejsce imprezy
ul. Piotrkowska 2A lok. 2A
15-439 Białystok

2287 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39