Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2015-05-07
Zaprasza na wspólne gotowanie podlaskich przysmaków.
Spotkanie poprowadzi Joanna Kozłowska - dziennikarka, specjalista public relations, blogerka, a przede wszystkim pasjonatka gotowania. Od ponad dwóch lat prowadzi bloga Na Cztery Widelce i klub kolacyjny o tej samej nazwie, w ramach którego organizuje najróżniejsze eventy kulinarne. Między innymi cieszące się ogromną popularnością jednodniowe restauracje. Jest laureatką wielu konkursów dedykowanych kucharzom amatorom. Pisze felietony, prowadzi autorskie warsztaty, a większość wolnego czasu spędza w kuchni na eksperymentowaniu z nowymi połączeniami smaków. Ceni lokalne, świeże produkty a w gotowaniu wyznaje zasadę "Z winem wszystko smakuje lepiej".
Będzie to spotkanie pełne pysznego jedzenia, wspólnego gotowania i dobrej zabawy. Poznamy rewelacyjne produkty z Podlasia, między innymi „Swojskie” sery korycińskie, ogórki kiszone z Kruszewa, które przewyższają swoimi walorami smakowymi inne ogórki produkowane w kraju. Poznamy również klasyczny przepis na niezastąpioną babkę ziemniaczaną oraz ciekawy sposób podania Sękacza-ciasto bardzo popularne na Suwalszczyźnie, jest to ciasto jajeczne charakteryzujące się ładnymi, nierównymi warstwami i ciekawej stożkowej formie.
Harmonogram spotkania:
1. Przedstawimy się Wam i opowiemy o naszych regionalnych produktach oraz przywitamy Was degustacją wspaniałych podlaskich serów zagrodowych - kozich, owczych i krowich. Dodatkowo na stole pojawi się długodojrzewająca szynka z Podlasia, czyli Kumpiak, miód malinowy i wrzosowy oraz konfitura jarzębinowa. (czas trwania to około 20 minut)
2. Podział na 2-3 osobowe zespoły oraz omówienie menu (około 5 minut).
Podczas warsztatu przygotujemy takie potrawy jak:
- WĘDZONY PSTRĄG/MARCHEW/SER KORYCIŃSKI - lekka i świeża sałatka z piklowanych warzyw korzeniowych i delikatnie wędzonego pstrąga, wspaniale eksponująca aromat sera korycińskiego
- ŁOSOŚ/OGÓRKI KISZONE/SŁONECZNIK - zaskakujące połączenie pieczonej ryby i wyrazistego sosu z kiszonych ogórków z Kruszewa
- POLICZKI/ZIEMNIAK/BOROWIKI - długo duszone policzki wołowe na babce ziemniaczanej z sosem z borowików
- SĘKACZ/BIAŁA CZEKOLADA/MALINY - kremowy deser z najpopularniejszego ciasta Suwalszczyzny i świeżych owoców
3. Rozpoczęcie wspólnego gotowania. Podczas wspólnego przygotowywania smacznych i zdrowych dań z regionalnych produktów podlaskich będziemy mogli się lepiej poznać i porozmawiać o tak zwanych „produktach tradycyjnych” (czas trwania 2- 3 godzin).
4. Po gotowaniu wszyscy usiądziemy do ładnie zastawionego stołu i skosztujemy naszych dań. (około 1 godziny)
5. Przerwa kawowa, podczas której skosztujemy regionalnego ciasta Marcinka, który składa się z 21 cienkich warstw ciasta przełożonych kremem twarogowym.
6. Na koniec warsztatu rozdamy Wam drobne upominki z przyprawami z lokalnej uprawy, olej tłoczony pod Białymstokiem oraz słoiczkiem miodu malinowego.
Zgłoszenia uczestnictwa należy przesłać na e-mail:
katarzyna.sadowska@podlaskieit.pl lub pocztą na adres: Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna, ul. Malmeda 6, 15-440 Białystok
do dnia 4 maja 2015 do godz. 12:00.
O możliwości udziału decyduje kolejność zgłoszeń. Osoby zakwalifikowane zostaną poinformowane telefonicznie. Organizator zastrzega sobie możliwość zmniejszenia liczby uczestników z jednej instytucji do 1 os w przypadku organicznej dostępności miejsc.