Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2016-05-20
Już 20 maja w kilku miastach Polski odbędzie się jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych roku!
Noc Restauracji po raz piąty sprawi, że Gdańsk, Białystok i Poznań na tę jedną noc staną się stolicami dobrego smaku.
Najlepsze autorskie restauracje, wyszukane aranżacje dań i przede wszystkim dobra zabawa do białego rana to znaki rozpoznawcze Nocy Restauracji. Tak będzie i tym razem. Jak co roku wszyscy goście będą mogli zasmakować w specjalnie przygotowanych na tę okazję Nocnych Daniach oraz Nocnych Menu. Dodatkową atrakcją będą pokazy gotowania na żywo, które stały się już znakiem rozpoznawczym imprezy. Tej nocy pojawią się też rzadka możliwość spotkania i porozmawiania z wieloma renomowanymi szefami kuchni. Do wzięcia udziału w imprezie zachęcają również atrakcyjne ceny oferowanych dań.
Nocna oferta będzie dostępna od godziny 18:00 do 02:00 lub do ostatniego gościa.
Tegoroczna edycja Nocy Restauracji zapowiada się wyjątkowo aromatycznie. Wszystko to za sprawą tematu przewodniego, jakim są
„Zioła i przyprawy świata”. Z roku na rok popularność świeżych ziół i przypraw rośnie. Gotowe mieszanki czy przyprawy sprowadzane z najdalszych zakątków świata są w tej chwili towarem ogólnodostępnym, a co za tym idzie pospolity majeranek i ziele angielskie przestają zachwycać przeciętnego smakosza. Na rynku stale pojawiają się nowe możliwości i egzotycznie brzmiące przyprawy, takie jak – Ras el hanout, pimenton dulce czy garam masala stają się coraz częstszymi aromatami spotykanymi w polskich restauracjach. Tegorocznej Nocy Restauracji nie zabraknie także ziół nieco zapomnianych, takich jak macierzanka czy kozieradka, które wieki temu gościły na polskich stołach, a teraz zyskują na świeżości w nowoczesnych odsłonach. Dzięki nadzwyczajnemu bogactwu świata ziół i przypraw inspiracji jest nieskończenie wiele, a jedynym ograniczeniem w tworzeniu Nocnych Dań jest wyobraźnia szefów kuchni. W pojedynku na najsmakowitsze potrawy z przyprawami w roli głównej zmierzą się, jak co roku, mistrzowie gotowania z całej Polski.
Jakościowe produkty, pokazy live cooking, możliwość porozmawiania z autorami najlepszych dań i w wielu miejscach towarzysząca kolacji muzyka na żywo sprawiają, że Noc Restauracji to wydarzenie bezprecedensowe, niemające swojego odpowiednika w kraju i zagranicą. Jedno jest pewne – będzie smacznie i niezwykle aromatycznie, a wspólnie spędzony czas i nowe kulinarne doświadczenia nie dadzą o sobie zapomnieć jeszcze przez długi czas.
W tym roku w imprezie wezmą udział następujące
lokale z Białegostoku:
Astoria, ul. Sienkiewicza 4
Nocne Danie: Halibut w skorupce z nasion szałwii i czarnuszki, z puree z groszku i szpinaku, podany z karmelizowaną marchewką i listkami kafiru – 35 zł
Pokaz: godz. 21.30 - Lody przygotowywane na żywo przy użyciu suchego lodu
Babka, ul. Lipowa 2,
Nocne Danie: Kiełbasa z żubra podana na gorąco z czosnkiem niedźwiedzim w sosie z razowego chleba – 21 zł
Pokaz: Pokaz kulinarny w wykonaniu Szefów Kuchni
Club House, ul. Lipowa 3
Nocne Danie: Sałata z grillowanym kurczakiem w malinowym chipotle i kolendrą podana z torilla chips – 28 zł
Pokaz: godz. 20.00 - pokaz barmański, przygotowywanie drinków
Cristal Restaurant & Bar, ul. Lipowa 3/5
Nocne Danie: Jagnięcina z kardamonem, na orkiszowym risotto z dodatkiem amarillo i sumaku – 32 zł
Pokaz: godz. 21.30 - live cooking Nocnego Dania
Forma, ul. Odeska 1
Nocne Danie: Pieczony karmazyn bejcowany miodem gryczanym z czosnkiem i tymiankiem, puree z zielonego groszku i estragonu, glazurowana młoda marchew, cebulki pieczone w occie jabłkowym, "beurre blanc" z ziołami – 32 zł
Inna Bajka Resto Bar, ul. Akademicka 10/1
Nocne Danie: Przepiórka na puree selerowo-kolendrowym, sosem rabarbarowym z trawą żubrową, karmelizowaną kukurydzą i pianką kokosowo-szafranową – 35 zł
Kura Domowa, ul. Sienkiewicza 14
Nocne Danie: Assiette owoców morza: grillowany stek z tuńczyka na salsie z mango z chilli, kolendrą i kuminem, puree z groszku i mięty, arancini z koprem włoskim / łosoś marynowany w ziołach i cytrusach / krewetki i mule duszone w białym winie z czosnkiem niedźwiedzim
Pokaz: godz. 20.00 - pokaz przygotowywania grasicy
Savoy, ul. Kilińskiego 15
Nocne Danie: Krewetki z czarnym sezamem i liściem kafiru, duszone na maśle szafranowym, podane na warzywnym tagliatelle – 28 zł
Świat Pokus, ul. Słonimska 2
Nocne Danie: Polędwiczka wieprzowa z rozmarynem podana z puree z zielonego groszku ze świeżą miętą z sosem z pieczonego buraka z dodatkiem czarnego kawioru – 32 zł
Pokaz: Degustacja połączona z konkursem: wytrawne praliny jaglano-ziołowe z ukrytymi nagrodami serwowane przez całą noc.
Tawerna Grecka Panteon, ul. Mickiewicza 2
Nocne Danie: Mule w curry – 29 zł
Pokaz: Pokaz gotowania dania nocnego godz. 21.30
Tokaj, ul. Malmeda 7
Nocne Danie: Ragout wołowe z grzebieniem koguta, zacierkami z krokoszem barwierskim, boczniakiem i rabarbarem – 34 zł
Pokaz: Od 19:00 do 24:00 pokaz wypiekania węgierskiego smakołyku kurtoskalacs połączony z degustacją
Trattoria Czarna Owca, ul. Lipowa 24
Nocne Danie: Assiette z mojej świni z krokietami ziołowym - 36 zł
Pokaz: godz. 23.00 - Pokaz kuchni chińskiej metodą stir fry
Trattoria Gallo Nero, ul. Warszawska 30B
Nocne Danie: Eskalopka cielęca z szałwią i truflą w szynce parmeńskiej, na purée z selera, z palonym masłem, karmelizowanymi warzywami i żółtkiem confit – 33 zł
Pokaz: Od 22:00 do 2:00 pokaz wypieku pizzy, z możliwością stworzenia własnej kompozycji. Wszystko pod opieką doświadczonego Pizza Mastera.
Wariatka Coctail Bar & Restaurant, ul. Elektryczna 12
Nocne Danie: Comber jagnięcy z libańską przyprawą sumak, ziemniaczanym fondantem i sosem jeżynowym – 35 zł
Pokaz: Degustacja w godz. 21.00-22.00. Marynowany w ziołach ser feta, owinięty plastrami grillowanej cukinii z pesto bazyliowym.
oraz
z Supraśla:
Dzika Róża, ul. Zielona 3
Nocne Danie: Pierś kaczki marynowana w soli fiołkowej podana na liściu czerwonej kapusty z karmelizowaną śliwką i agrestem w sosie czekoladowym – 36 zł
Łukaszówka, ul. Nowy Swiat 2
Nocne Danie: Suropieki wołowe faszerowane kremem borowikowym z jałowcem / kasza gryczana spod pierzyny oraz pieczone buraki z jabłkiem w syropie sosnowym – 26 zł
Pokaz: Degustacja - Przekąski jarmużowe z kremem z suszonych pomidorów. Przekąski będą wydawane do każdego zamówionego dania podczas Nocy Restauracji.
Chleb i Wino, ul. Białostocka 19
Nocne Danie: Dorsz z puree z marchwi, pesto bazyliowym i marchewką marynowaną – 32 zł
Pokaz: Pokaz lepienia pielmieni o godz. 22.00
z Tykocina:
Zamek w Tykocinie, ul. Puchalskiego 3
Nocne Danie: Polędwiczka wieprzowa po sapieżyńsku w tymiankowej panierce podana z warzywami garam masala z esencją miętową – 25 zł
Pokaz: godz. 21.00 - live cooking Nocnego Dania
Lista restauracji uczestniczących w tegorocznej edycji, propozycje Nocnych Dań, Nocnych Menu oraz godziny i tematy pokazów kulinarnych dostępne są na stronie
www.nocrestauracji.pl oraz
www.facebook.com/NocRestauracji .
Patronat medialny
Portal Miejski BiałystokOnline