Noc Restauracji 2015

dodane dnia: 2015-05-16 przez: cmg01
Impreza Patronat BiałystokOnline.pl
Noc Restauracji 2015
Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2015-05-29
Zapraszamy na czwartą edycję Nocy Restauracji.
W ramach wydarzenia restauracje będą serwować wyjątkowe Nocne Dania, przygotowane specjalnie na tą okazję. Każdy lokal biorący udział w imprezie przygotuje także pokaz kulinarny. Restauracje będą otwarte od 19:00, co najmniej do godziny 2:00. Noc Restauracji tradycyjnie odbędzie się w Białymstoku, Gdańsku i Poznaniu. Impreza otwarta jest także na renomowane autorskie restauracje z innych zakątków Polski.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji Nocy Restauracji jest zestawienie kuchni tradycyjnej z kuchnią przyszłości. W Nocnych Daniach lub w całym Nocnym Menu, szefowie zaproponują swoją wizję tradycji i przyszłości na talerzu.

Kuchnia tradycyjna odnosić się może do historii miasta, regionu czy kraju pochodzenia serwowanych dań. W temat wpisują się dawne przepisy, zapomniane receptury, wielowiekowe tradycje kulinarne, a także dania naszych babć, które wspominamy z czasów młodości. Kuchnia przyszłości to z kolei pole popisu dla szefów kuchni specjalizujących się w kuchennych eksperymentach, podążających za najnowszymi światowymi trendami i poszukujących nowych połączeń smaków. Oprócz niespotykanych mieszanek składników, gości restauracji zaskoczyć można nowoczesną techniką kulinarną, wykorzystując na przykład ciekły azot czy kuchnię molekularną. Kuchnia przyszłości może odwoływać się również do trendów prozdrowotnych i zbilansowanej diety.

Dotychczas swój udział w Nocy Restauracji zadeklarowało 21 nietuzinkowych białostockich lokali, a wśród nich: A Nóż Widelec Bistro, Bukiet Smaków, Centrum Astoria, Cristal Restaurant&Bar, Forma, Makaron Na Uszy, NOVA, Pasja, Receptura, Restauracja Online, Restauracja Silver, Savoy, Tokaj, Tokyo Sushi, Trattoria Czarna Owca, Trzy Beczki, Wariatka, Zamek w Tykocinie, Tawerna Grecka Panteon, Pappa Grappa, Club House.

Początek godz. 19.00/ Zakończenie godz. 22.30

Atrakcje kulinarne proponowane przez poszczególne lokale:

1. A Nóż Widelec Bistro – Plaster boczku pieczony na łożu z warzyw, podany z babką ziemniaczaną, karmelizowanym winnym jabłkiem i sosem jałowcowym – 29,90 zł
2. Bukiet Smaków – Łosoś pieczony ze szparagami podany na sosie holenderskim – 25zł
Atrakcja-Live cooking -grillowanie w restauracyjnym ogródku od godz. 22.00
3. Centrum Astoria – Gicz jagnięca podana z sosem miętowym, kaszotto z borowikami i karmelizowaną gruszką – 50zł
Degustacja: sałatki: fit i vega podane w szotach (w formie stołu szwedzkiego)
4. Club House – Sałata z pieczoną tradycyjnie perliczką z bukietem wiosennych kwiatów - 28zł
5. Cristal Restaurant&Bar – Polędwica z dzika z selekcją podlaskich grzybów i espresso demi glace – 35 zł
Live cooking z Szefem Peterem - godz. 22.00.
6. Forma – Skoki z królika/ puree z ziemniaków/ galaretka winna/ puder z papryki wędzonej/ ogórek kiszony
7. Makaron Na Uszy – Żeberka z dzika z kiszoną kapustą w białym winie i kluskami rozmarynowymi – 35 zł
Przygotowanie czarnego makaronu wraz z gotowaniem i drobnym poczęstunkiem uczestników – godz. 22:00.
8. NOVA – Marynowana w białostockim miodzie pitnym kacza pierś w sosie z czerwonej porzeczki z jarmużem i prażoną kaszą gryczaną – 35 zł
9. Online – TAS KEBAB - oryginalne kotleciki z siekanej jagnięciny w przyprawach, podawane z jogurtem greckim oraz z opiekanymi ziemniaczkami – 30zł
Ateński szef kuchni przygotuje 'pijane saganaki' (panierowany ser feta i halloumi w płonącym ouzo). Godz. 21.30
10. Pappa Grappa – Gicz cielęca w sosie winnym z borowikami i suszonymi pomidorami z gruszką z pure ziemniaczanego oraz sałatką z rukoli – 38 zł
Muzyka na żywo i live cooking - pokaz kręcenia i podrzucania pizzy. Od godz. 20.00.
11. Pasja – Sandacz z kaszą jęczmienną, paloną pietruszką, sos beurre blanc, wędzony łosoś, szparagi – 20 zł
Pokaz Szefa kuchni o godzinie 22.00
12. Receptura – Polędwica z dorsza na puree z zielonego groszku z młodą marchwią, mini buraczkiem i paloną cukinią – 35 zł
Pokaz kulinarny w wykonaniu Pawła Zawadzkiego
13. Savoy – Placki ziemniaczane z mięsem podane na carpaccio z buraka sous vide z liściem marynowanej botwiny i ziołową espumą – 10 zł
Desery z menu nocnego będą wykańczane na żywo w asyście Gości. Start godz. 20.00.
14. Silver – Ćwiartka kurczaka zagrodowego faszerowanego po polsku, ziemniaki z koperkiem i potrawka z młodych warzyw - 24 zł
Sorbet rabarbarowy z galaretką z agrestu i miętowym pesto – godz.22:00.
15. Tawerna Grecka Panteon – Comber jagnięcy z kaszą pęczak i grzybami – 39 zł
16. Tokaj – Udziec jagnięcy a’la Juhas z węgierską kaszanką (na Węgrzech zwaną białą kiełbasą), puszystym puree z grochu w sosie z agrestu i pianki z moreli – 34 zł
Pokaz Kulinarny Szefa Kuchni – jak prawidłowo ugotować oryginalną węgierską zupę rybacką „Halaszle” – godz. 19.30.
17. Tokyo Sushi – Nigiri z wołowiną i dressingiem firmowym – 27 zł za 4 sztuki.
Live cooking – przygotowywanie nocnego menu – godz. 21.00.
18. Trattoria Czarna Owca – Golonka z chrupiąca skórką, musztardą i chrzanem – 39 PLN
Pokaz poprawnego smażenia steka
19. Trzy Beczki – Assiette cielęce / młode warzywa / sos madera – 39 zł
Live cooking w ogródku. Filetowanie ryby i przygotowanie z niej przystawki w połączeniu z elementami kuchni molekularnej. Godz. 24.00
20. Wariatka Cocktail Bar&Restaurant – Perliczka confit na puree dyniowym i musie buraczanym pod sosem tymiankowym z karmelizowaną w miodzie i occie gruszą i mango – 42 zł
21. Zamek w Tykocinie – Karkówka z dzika z sosem śliwkowym podana na puree chrzanowym z czarnuszką i glazurowanymi marchewkami – 32 zł
Live cooking z szefem kuchni Dawidem Siniło, godz. 22:00
22. Świat Pokus - Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym z kaszą gryczaną - 15zł
Muzyka na żywo, rabat 20%

Dodatkowe informacje znajdują się na stronie imprezy: www.nocrestauracji.pl oraz profilu tutaj

Patronat medialny
Portal Miejski BiałystokOnline
Miejsce imprezy
Białystok

1924 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39