Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2013-03-18
Zapraszamy na pierwsze spotkanie z cyklu "Historie kuchenne". Odkrywanie smaków zamiast biernego ich przyjmowania - nowy sposób bycia, lansowany przez Slow Food - będzie hasłem przewodnim spotkań. Tytuł nawiązuje do tytułu szwedzkiego filmu oraz jest rozwinięciem spotkań Ciekawi Świata - bo czy można lepiej i pełniej poznawać i doświadczać świat jeśli nie przez kuchnię?
W ramach pierwszego spotkania odbędzie się pokaz filmu Macieja Kowalczuka - "Wtajemniczeni". Po pokazie zapraszamy na dyskusję z reżyserem oraz degustację regionalnych podlaskich smakołyków.
"Wtajemniczeni" - film dokumentalny, prod. Polska, 2012.
Czy jest coś, co łączy awangardowych szefów kuchni z restauracji ozdobionych po trzykroć gwiazdkami Michelina i panią Teresę, która wyrabia sękacze w przyczepie kempingowej na Wigrach? Czy René Redzepi z kopenhaskiej Nomy, po raz trzeci uznany za najlepszego kucharza świata, może mieć coś wspólnego z panem Karolem, jednym z ostatnich młynarzy na Suwalszczyźnie, mielącym ziarno w młynie ręcznie wykonanym przez jego ponad siedemdziesięcioletniego ojca? Czy Albert Adria, niegdyś z kultowej restauracji elBulli, a dzisiaj z barcelońskiej Tickets I 41°, to zupełnie inny kulinarnie biegun, niż pszczelarz spod Puńska, bachanowski producent serów lub piekarz z Bargłowa? Oraz czy Inaki Aizpitarte, niepokorny Bask szefujący radykalnie nowatorskiemu, paryskiemu bistro Chateaubriand, znalazłby wspólny język z panem Markiem wędzącym ryby w Czerwonym Folwarku lub panią Krystyną z Oklin, która podjęła się wykonania tradycyjnego, ponad dwudziestokilogramowego kindziuka, jakiego na Suwalszczyźnie nie robiono od pół wieku? Odpowiedzi są tylko dla wtajemniczonych.
(tekst pochodzi z www.kuchniaplus.pl)
Godz. 18.00,
Wstęp na pokaz + degustację: 8 zł,
Emeryci, licealiści i studenci oraz posiadacze biletów z cyklu Ciekawi Świata - 5 zł.