Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2017-10-26
Zapraszamy na wyjątkowy pokaz filmu
„Głód mięsa” w reżyserii Marjin Frank.
Przed seansem filmu na widzów będzie czekał wegański POCZĘSTUNEK! Gospodynią wieczoru i moderatorką dyskusji będzie Joanna Jakubiuk – aktywistka kulinarna, kuchmistrzyni, Podlasianka.
Tradycją białostockich pokazów FILMS for FOOD są specjalne niespodzianki i prezenty losowane wśród widzów!
Po projekcji odbędzie się dyskusja, w której udział wezmą:
– Magda Radzi – dietetyczka Magdalena Radziszewska z Instytutu Zdrowego Odżywiania
– Maciej Tomaszewski – szef kuchni i właściciel Sztuka Mięsa Rzeźnik
– przedstawiciel Wegestok – Viva Akcja dla zwierząt – Białystok
Godz. 18.00.
Bilet: 20zł - normalny.
Głód mięsa / Vleesverlangen
Holandia 2015, 74’
reż. Marijn Frank
Mimo wciąż rosnącej popularności wegetarianizmu, większość ludzi je na co dzień mięso. Czy to przyzwyczajenie, czy rodzaj uzależnienia? Reżyserka i równocześnie bohaterka filmu, Marjin Frank, staje przed trudnym wyborem pomiędzy miłością do mięsa, a racjonalnymi argumentami przeciwko produktom mięsnego przemysłu. Stara się pokazać różne perspektywy i rusza na kilkadziesiąt spotkań z osobami z najróżniejszych środowisk. Rozmawia z rzeźnikami (m.in. odwiedza rzeźnię), przedsiębiorcami gastronomicznymi, ale i weganami, wegetarianami czy psychologami. Stawia nie zawsze wygodne pytania i pokazuje nieoczywiste odpowiedzi – a tym samym skłania nas do refleksji. Przede wszystkim zwraca uwagę na to, że warto mieć świadomość tego co jemy i jakie podejmujemy decyzje. A jak rozwiązuje swój prywatny dylemat? O tym przekonacie się oglądając film.
Po seansie i dyskusji KOLACJĘ inspirowaną filmem przygotuje Maciej Tomaszewski, szef kuchni i właściciel Sztuka Mięsa Restauracja razem z Emilią Buchowiec z Lokalna Bistro oraz Łukaszem Rakowskim z Restaurant & Bar Cristal
Specjalne menu składające się: z dwóch przystawek, dania głównego i deseru skonstruowane będzie tak, aby jak najlepiej zobrazować filozofię autorki filmu.
Dodatkowo kolację uświetnią wina dobrane specjalnie przez sommeliera Marcina Korpacza oraz Łukasza Czajkowskiego z Winemates PL. Obaj panowie podczas wieczoru będą również dzielić się swoją winiarską wiedzą i doświadczeniem.
Menu bez wina – 120 zł/os.
Menu z doborem win – 195 zł/os.
Bilety i rezerwacje:
sztukowewarsztaty@gmail.com (lista zamykana będzie 23.10)
Na KOLACJĘ obowiązują OSOBNE bilety, do zarezerwowania i kupienia BEZPOŚREDNIO w Sztuka Mięsa Restauracja.