Films for Food: Głód mięsa

dodane dnia: 2017-10-24 przez: cmg01
Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2017-10-26
Zapraszamy na wyjątkowy pokaz filmu „Głód mięsa” w reżyserii Marjin Frank.

Przed seansem filmu na widzów będzie czekał wegański POCZĘSTUNEK! Gospodynią wieczoru i moderatorką dyskusji będzie Joanna Jakubiuk – aktywistka kulinarna, kuchmistrzyni, Podlasianka.
Tradycją białostockich pokazów FILMS for FOOD są specjalne niespodzianki i prezenty losowane wśród widzów!

Po projekcji odbędzie się dyskusja, w której udział wezmą:
– Magda Radzi – dietetyczka Magdalena Radziszewska z Instytutu Zdrowego Odżywiania
– Maciej Tomaszewski – szef kuchni i właściciel Sztuka Mięsa Rzeźnik
– przedstawiciel Wegestok – Viva Akcja dla zwierząt – Białystok

Godz. 18.00.
Bilet: 20zł - normalny.

Głód mięsa / Vleesverlangen
Holandia 2015, 74’
reż. Marijn Frank

Mimo wciąż rosnącej popularności wegetarianizmu, większość ludzi je na co dzień mięso. Czy to przyzwyczajenie, czy rodzaj uzależnienia? Reżyserka i równocześnie bohaterka filmu, Marjin Frank, staje przed trudnym wyborem pomiędzy miłością do mięsa, a racjonalnymi argumentami przeciwko produktom mięsnego przemysłu. Stara się pokazać różne perspektywy i rusza na kilkadziesiąt spotkań z osobami z najróżniejszych środowisk. Rozmawia z rzeźnikami (m.in. odwiedza rzeźnię), przedsiębiorcami gastronomicznymi, ale i weganami, wegetarianami czy psychologami. Stawia nie zawsze wygodne pytania i pokazuje nieoczywiste odpowiedzi – a tym samym skłania nas do refleksji. Przede wszystkim zwraca uwagę na to, że warto mieć świadomość tego co jemy i jakie podejmujemy decyzje. A jak rozwiązuje swój prywatny dylemat? O tym przekonacie się oglądając film.

Po seansie i dyskusji KOLACJĘ inspirowaną filmem przygotuje Maciej Tomaszewski, szef kuchni i właściciel Sztuka Mięsa Restauracja razem z Emilią Buchowiec z Lokalna Bistro oraz Łukaszem Rakowskim z Restaurant & Bar Cristal

Specjalne menu składające się: z dwóch przystawek, dania głównego i deseru skonstruowane będzie tak, aby jak najlepiej zobrazować filozofię autorki filmu.
Dodatkowo kolację uświetnią wina dobrane specjalnie przez sommeliera Marcina Korpacza oraz Łukasza Czajkowskiego z Winemates PL. Obaj panowie podczas wieczoru będą również dzielić się swoją winiarską wiedzą i doświadczeniem.

Menu bez wina – 120 zł/os.
Menu z doborem win – 195 zł/os.
Bilety i rezerwacje: sztukowewarsztaty@gmail.com (lista zamykana będzie 23.10)

Na KOLACJĘ obowiązują OSOBNE bilety, do zarezerwowania i kupienia BEZPOŚREDNIO w Sztuka Mięsa Restauracja.
Miejsce imprezy
ul. Legionowa 5
15-281 Białystok

1828 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39