Uwaga: impreza już się odbyła.
Termin imprezy: 2019-12-14
"Ambasada Śledzia" w Białymstoku!
Filip i Marta o śledziach wiedzą wszystko. Właśnie wydali niezwykłą książkę podróżniczo-kulinarną pod tytułem "Ambasada Śledzia". Od dekady prowadzą w różnych miastach lokale o tej nazwie, sprzedając rocznie kilka ton śledzi w rozmaitych smakach. O ich lokalach pisały polskie i zagraniczne media, wygrali też śledziem liczne plebiscyty kulinarne. Zapraszamy na spotkanie z tą niezwykłą dwójką!
Filip Danielak jest kucharzem i muzykiem jazzowym, Marta Sawicka-Danielak pisarką, dziennikarką, nauczycielką jogi i oczywiście Białostoczanką! Na jej Facebooku pojawia się logotyp Bialystokera! a jeden z rozdziałów książki poświęcony jest śledziowi białostockiemu i przybliża nam rolę tej ryby w kulturze i historii miasta.
Oni wierzą, że "śledź nie stawia granic, trzyma sztamę z każdym. Od średniowiecza łączy klasy i warstwy społeczne - jedzony tak przez lud, jak i królów". To wspaniała ryba, a dla nich także wspaniała życiowa przygoda, w którą wyruszyli 10 lat temu, tworząc koncepcję "polish tapas", otwierając pierwszą Ambasadę Śledzia w Krakowie. Prócz fascynującej historii tej ryby, wielu anegdot, pięknych zdjęć i porad jak kupić, czy przygotować śledzia, znajdziecie tu ponad 50 przepisów podzielonych według pór roku i sezonowej dostępności produktów.
Czy śledziem da się promować wege? Można! Od ponad 3 lat Marta nie je mięsa. Jednak wciąż żyje ze śledzia. To jej świadomy wybór konsumencki, stawia na certyfikowane połowy dla dobra nas, ryb i planety.
Tylko raz: 14 grudnia (sobota) o godz. 18.30 w Galerii im. Sleńdzińskich przy ul. Waryńskiego 24a, Marta i Filip zabiorą Was w świat niebanalnych połączeń smakowych i opowieści o tej fascynującej rybie. Będzie degustacja kultowych śledzi oraz możliwość zakupienia tej niezwykłej książki w promocyjnej cenie.
Spotkanie poprowadzi Tomasz Wiśniewski.
Wstęp wolny.