Vesper to nowe miejsce na mapie kulinarnej Białegostoku, usytuowane w samym centrum miasta. W eleganckiej, a jednocześnie przytulnej restauracji o minimalistycznym wystroju króluje tradycyjna kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. Skosztować można również win z całego świata zebranych w bogatej winotece. Goście, usytuowanej na drugim piętrze Galerii Jurowiecka restauracji, mogą też podziwiać rozpościerający się na miasto widok.
Tradycja w nowoczesnym wydaniu
Szefem kuchni restauracji jest Marek Pogorzelski, który ma 15-letnie doświadczenie zdobyte podczas pracy w restauracjach nie tylko w kraju, ale i w Europie.
- Menu restauracji, w którym tradycja łączy się z nowoczesnością, to zasługa naszego kucharza. Ma autorski pomysł na połączenie kuchni polskiej ze śródziemnomorską, francuską czy włoską. Dzięki temu wizyta w naszym lokalu to prawdziwa podróż przez smaki - mówi Marcin Komuda, współwłaściciel restauracji Vesper.
W menu znaleźć możemy przegląd dań z mięs, ryb, owoców morza, a także desery wykonywane przez cukiernika na miejscu. Kucharze wykorzystują lokalne produkty, np. kumpiak czy borowiki. Obok standardowego menu restauracja oferuje także menu oparte na sezonowych produktach. I tak do końca listopada – ze względu na sezon łowiecki - będzie to dziczyzna w różnych odsłonach. Wprowadzane są także zestawy śniadaniowe oraz lunchowe.
Marcin Komuda podkreśla, że restauracja proponuje wyszukane dania w umiarkowanych cenach. Za filet mignon z polędwicy wołowej w sosie pieprzowym z ziemniakami boulanger zapłacimy 58 zł, za filet z sandacza na pęczaku i maślanych kurkach - 38 zł, a za sałatkę z młodych buraczków w occie balsamicznym z karmelizowaną rodzynką i podwędzaną perliczką - 22 zł. Desery to wydatek od 12 do 14 zł.
Jedyna taka winoteka w mieście
Restauracja Vesper oferuje gościom ogromny wybór win. Bogata winoteka prezentuje się oszałamiająco - i jak zapewniają właściciele lokalu - jest jedyną taką w mieście. Skosztować tu można trunków zarówno ze Starego Kontynentu - Włoch, Francji, Hiszpanii czy Niemiec, jak i całej reszty świata - Australii, Nowej Zelandii, RPA czy Argentyny. Ceny zaczynają się od 60 zł, a kończą na 240-270 zł (za butelkę). Szampan z Szampanii to wydatek 270 zł.
W ofercie są też alkohole wysokoprocentowe, koktajle, a także piwo (Heineken i grupa Żywiec). Specjalnością lokalu są świeżo wyciskane soki, również warzywne. Zamówić można oczywiście kawę, herbatę i firmową wodę Vesper.
James Bond pije Vesper Drink
Trzy porcje ginu, jedna porcja wódki, pół porcji likieru Lillet i skórka z cytryny - to przepis na drink Vesper, który popijał James Bond w filmie "Casino Royale". Temu trunkowi białostocka restauracja zawdzięcza swoją nazwę. Oczywiście w lokalu możemy poczuć się jak Agent 007 i zamówić kultowego drinka.
Wystrój restauracji jest nowoczesny i designerski, a jednocześnie przytulny i minimalistyczny. Wygodne, fioletowe fotele, jasne stoły (można je zaaranżować według potrzeb), szkło, szarości, elegancka czerń i nowoczesny dodatek betonu - Vesper to miejsce dla każdego wymagającego klienta. W lokalu zmieści się 75 osób (w tym 20 w sali VIP).
Zlokalizowana w tzw. strefie food court Galerii Jurowiecka restauracja będzie mieć bezpośrednie połączenie z powstającym obok centrum hotelem Ibis Styles. Jego otwarcie zaplanowano w marcu 2016 roku. Właściciele lokalu nie ukrywają, że liczą również na gości hotelowych.
- Aspirujemy do miana jednej z najlepszych restauracji w Białymstoku - podsumowuje Krzysztof Packiewicz, współwłaściciel lokalu.
Restauracja Vesper jest czynna: od poniedziałku do soboty w godz. 9.00-21.00, w niedzielę w godz. 10.00-20.00. Godziny zmienią się, gdy zostanie otwarty hotel.
[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]
anna.d@bialystokonline.pl