Kulinarny rekord na Rynku Kościuszki. Będzie też degustacja

2016.09.16 09:59
Już w sobotę (17.09) na Rynku Kościuszki kucharze podejmą próbę bicia rekordu Guinnessa w przygotowaniu największej na świecie porcji carpaccio z sera korycińskiego i pieczonego buraka.
Kulinarny rekord na Rynku Kościuszki. Będzie też degustacja
Fot: materiały organizatora

Carpaccio to danie kuchni włoskiej. Przygotowuje się je z surowego mięsa - tradycyjnie wołowiny, współcześnie także z cielęciny, dziczyzny, łososia lub tuńczyka. Mięso w carpaccio jest zazwyczaj polane oliwą, sokiem z cytryny. Bardzo cienko pokrojone lub rozbite mięso serwuje się zazwyczaj jako przystawkę.

Po raz pierwszy danie podano w Wenecji w 1950 r. hrabinie Amalii Nani Mocenigo, kiedy ta poinformowała właściciela lokalu Harry's Bar, że doktor rekomendował jej jedzenie mięsa jedynie surowego. Właściciel baru - Giuseppe Cipriani - nazwał nowe danie carpaccio, ponieważ przypominało mu ono kolorystycznie obrazy renesansowego malarza weneckiego Vittore Carpaccio.

Podlaską odmianą carpaccio jest danie z sera korycińskiego i pieczonego buraka. Próbę bicia rekordu Guinnessa w przygotowaniu największej na świecie porcji carpaccio tego typu podejmą kucharze z restauracji Forma działającej w Operze i Filharmonii Podlaskiej. Nie zabraknie też degustacji przyrządzonego dania.

Wydarzenie potrwa w godz. 15.00-17.00 na Rynku Kościuszki.

Szczegóły: Bicie kulinarnego rekordu Guinessa na Rynku Kościuszki

Anna Dycha
anna.d@bialystokonline.pl

1525 osób online
Wersja mobilna BiałystokOnline.pl
Polityka prywatności | Polityka cookies
Copyright © 2001-2024 BiałystokOnline Sp. z o.o.
Adres redakcji: ul. Sienkiewicza 49 lok. 311, Białystok, tel. 85 746 07 39