W programie wezmą udział m.in. uczniowie Gimnazjum nr 38 w Białymstoku oraz Gimnazjum nr 1 w Bielsku Podlaskim. Gimnazjaliści dowiedzą się ile posiłków dziennie powinni spożywać, jakie produkty należy wprowadzić do diety oraz jakich unikać.
Według badania "Gimnazjaliści o odżywianiu" przeprowadzonego przez TNS OBOP w 2010 roku, uczniowie najwięcej informacji o odżywianiu wynoszą ze szkoły. Jednak lekcje często prowadzone są w sposób nieciekawy i nie angażują młodzieży, co skutkuje niską świadomością dotyczącą prawidłowego odżywiania. Dodatkowo uczniowie żywią się przekąskami zakupionymi w szkolnych sklepikach, najczęściej niezdrowymi słodyczami.
- Jednym z czołowych błędów popełnianych przez młodych jest zapominanie o najważniejszym posiłku w ciągu dnia - śniadaniu. Co gorsze, część z nich zaspokaja głód batonikami, chipsami czy pączkami kupionymi w szkolnych sklepikach - wyjaśnia dietetyk mgr inż. Julita Dudicz, która poprowadzi wykład w Białymstoku i Bielsku Podlaskim. - Trzeba pamiętać, że to co zjemy rano wpływa na nasze funkcjonowanie, samopoczucie i kondycję fizyczną przez najbliższe godziny, a prawidłowo dobrana dieta zapobiega powstawaniu nowotworów, chorób serca i nadwadze.
joanna.k@bialystokonline.pl